RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Boerkaverbod' gaat per vandaag in

PROVINCIE UTRECHT - In het onderwijs, openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen is het vanaf vandaag niet meer toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen. De 'Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding' heet in de volksmond het boerkaverbod, maar het gaat ook om nikabs, integraalhelmen en bivakmutsen.

Mensen moeten elkaar kunnen aankijken en herkennen, is het idee, zowel voor de communicatie als voor identificatie. En het verbod is 'gedeeltelijk', omdat het bijvoorbeeld niet geldt op straat.

Medewerkers van zorg- of onderwijsinstellingen en vervoerders mogen vanaf donderdag iemand vragen de gezichtsbedekking af te doen of de ruimte te verlaten. Gebeurt dat niet, dan kan de politie worden
ingeschakeld. De boete bedraagt minimaal 150 euro.

HANDHAVING

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen gaf eerder al aan geen extra mensen vrij te maken om boerkadraagsters op te sporen en te beboeten. "Het heeft voor mij niet de allerhoogste prioriteit. We hebben wel wat anders aan ons hoofd."

Ook de gemeente Amersfoort gaat niet actief met het verbod aan de slag. "We gaan inwoners niet actief informeren over de invoering van de nieuwe wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding'. De belangrijkste instructie aan medewerkers is om in voorkomende gevallen met de persoon in kwestie in gesprek te gaan", laat een woordvoerder weten.

Het UMCU geeft aan dat de handhaving van het verbod op gezichtsbedekkende kleding 'een zaak is van politie en justitie'. De Universiteit Utrecht sluit zich daarbij aan en voegt er aan toe dat er 'geen systeem is voor registratie van mensen met een boerka of nikab'.

Busmaatschappijen Syntus en U-OV registreren wél, laat Pedro Peters van de brancheorganisatie voor OV-bedrijven weten. Buschauffeurs wordt geadviseerd een notitie te maken als er iemand met boerka of nikab de bus in komt. "Op basis van die registratie die wij aan de politie zullen geven kan er gekeken worden: gebeurt het vaak? Op welke lijn? En welk tijdstip? En dan kan het vervoersbedrijf met de politie een gerichte controle doen en dan ook handhaven."

Het verbod geldt trouwens niet bij haltes, op perrons of in stationshallen van het openbaar vervoer, niet in taxi's en op veerboten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht