Een maand fietsappverbod: "De samenleving wijst dit gedrag hard af"

De foto dateert van voor het verbod: deze vrouw was dus niet in overtreding
De foto dateert van voor het verbod: deze vrouw was dus niet in overtreding © RTV Utrecht / Marloes Sollie
PROVINCIE UTRECHT - Exact een maand geleden ging het verbod op het gebruik van mobiele telefoons op de fiets in. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland is blij dat de wet er is. "Het is de norm die moet wijzigen, net als met alcohol in het verkeer."
Volgens Stomphorst helpt de wet bij het veranderen van die norm. Hij zegt: "Het is niet meer lullig om een sapje te nemen in de kroeg, want iedereen begrijpt dat jij je vrienden nog naar huis moet brengen. Dat is verantwoordelijkheid nemen. Dat is hier ook bij en dat zal geleidelijk groeien tot een sociale norm."

BEWUSTWORDING

Bewustwording is het sleutelwoord en dat is belangrijker dan controleren en boetes uitdelen. "Je kan niet achter elke lantaarnpaal een politieagent neerzetten", zegt Stomphorst. VVN heeft in Den Haag gelobbyd voor de wet. "De wet zet het probleem op een hoger voetstuk. Je wijst als samenleving dit gedrag hard af, daar komt het op neer."
De boete is 95 euro, dat kan pijn doen in een portemonnee gevuld met zakgeld of studiefinanciering. "Het is toch wel een heel bedrag. Helemaal voor mensen die het meest met hun telefoon bezig zijn: dat zijn jongeren. Die zijn ermee opgegroeid. Die telefoon zit aan hun hand vastgekleefd eigenlijk."
De afhankelijkheid van de telefoon hebben we onszelf aangepraat, zegt de VVN-man. "De urgentie om dat ding te pakken als hij een geluidje maakt, of je nou op het toilet zit of op de fiets. Dat is door onszelf aangepraat en dat is nergens voor nodig." Maar of de telefoon helemaal uit de hand van de fietser verdwijnt? Hij maakt zich geen illusies: "Wat verboden is, wordt overtreden. Er rijden ook nog hele volksstammen door rood licht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.