Eis: 12 maanden cel voor doodrijden 15-jarige maaltijdbezorger: "Ik heb z'n gezicht nooit gezien"

© Michiel van Beers
UTRECHT/STICHTSE VECHT - De 22-jarige man die een 15-jarige bezorger aanreed begin dit jaar, moet een celstraf krijgen van 12 maanden. Dat vindt het Openbaar Ministerie. Slachtoffer Ruiz overleed een dag na het ongeluk op de Amsterdamsestraatweg. Automobilist H. uit Breukelen wordt verdacht van de dodelijke aanrijding en het te hard rijden in regen en schemer. Ook blijkt dat hij onder invloed was van hennep.
Als H. niet te hard had gereden, was het ongeluk niet gebeurd, zei de officier van justitie vandaag. Als hij 50 kilometer per uur had gereden, zou de auto na remmen vier meter voor Ruiz tot stilstand zijn gekomen. Ook was Ruiz dan al overgestoken.
Het OM weet ook zeker dat wiet de rijvaardigheid van H. heeft verminderd. Maar in welke mate is onduidelijk. De officier vindt het ook onverantwoordelijk van de verdachte om als beginnend bestuurder zo hard te rijden.
CELSTRAF GEËIST
De celstraf die het OM eist, is 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook moet H. een rijontzegging van 3 jaar krijgen waarbij de reclassering in de gaten houdt of hij van zijn wietverslaving afkomt.
De advocaat vindt de geëiste celstraf niet zinnig omdat H. nooit eerder met justitie in aanraking is geweest. Ook betwistte de advocaat of de 22-jarige verdachte kon weten welke werking de wiet had op zijn rijvaardigheid. Hij wil dat ook zijn cliënt wordt geholpen door Slachtofferhulp: "Hij moet leven met het idee dat hij iemand heeft doodgereden".

GEBROKEN FIETS

H. reed op de avond van het ongeluk van zijn woonplaats Breukelen naar Zuilen om wiet te kopen in de Volvo V40 van zijn vader. Op de terugweg kwam hij in botsing met de bezorgfietser. "Helaas wel", verzuchtte de verdachte vandaag in de zaal. "Ik reed terug met drie vrienden, voor mijn gevoel met het verkeer mee gewoon. Het slachtoffer maakte aanstalten om de weg op te fietsen en hij zag mij niet. Ik heb nog een paar seconden getoeterd en volgens mij nog geremd".
De 15-jarige jongen werd op 9 januari van dit jaar om 20.55 uur geschept door de auto toen hij de weg overstak. Hij overleed een dag later aan z'n verwondingen. Door de klap brak zijn fiets in tweeën. De dood van de jongen leidde tot veel reacties. De inspectie SZW doet nog onderzoek naar de werkgever van Ruiz, omdat 15-jarigen niet mogen werken na 19.00 uur. Vakbond FNV riep na het ongeluk op tot een verbod op maaltijdbezorgen voor jongeren van 15.

TE HARD

De rechtszaal zat vandaag vol met nabestaanden van Ruiz, ook op de publieke tribune. Zij hoorden H. praten over de snelheid die hij reed: "Ik hield de 55 kilometer per uur aan." De rechter hield hem voor dat ten tijde van de klap hij 73 kilometer per uur reed, doordat een halve seconde voor de klap de rem geactiveerd werd door de auto. H. had de bezorgfiets naar eigen zeggen niet op tijd opgemerkt: "Ik heb nooit z'n gezicht gezien."
Uit onderzoek bleek volgens de rechter dat als H. 50 kilometer per uur had gereden, het slachtoffer de overkant van de straat had gehaald. De verdachte keek naar beneden toen de rechter die conclusie deelde. Uit camerabeelden blijkt dat de Volvo die avond harder reed dan het overige verkeer.
H. zei dat hij zeker 2 seconden heeft getoeterd. Uit onderzoek blijkt dat hij pas een seconde voor de klap het gas losliet. Volgens de rechtbank heeft H. dus getoeterd terwijl hij gas gaf. "Ik hoopte dat hij nog terug zou gaan", zei de 22-jarige automobilist daarover.

HENNEP

H. had tijdens de aanrijding nog cannabis in zijn bloed: "Ik had drie jointjes gerookt in de nacht ervoor." Hij zou de auto wegbrengen en thuis de gekochte wiet oproken, zoals hij vaker deed. Aanwezige vrienden hadden in de coffeeshop nog wiet gerookt, blijkt uit onderzoek. H. zegt dat niet te hebben gedaan. Toch werd nog veel van de werkzame stof thc in zijn bloed aangetroffen.
H. zei dat hij de auto niet pakt als hij drugs heeft gebruikt of drank op heeft. "Dan krijg ik de auto niet mee en dat begrijp ik ook." H. is een dagelijks gebruiker van wiet, omdat de drugs hem kalmeren. In hoeverre de drugs het rijgedrag van H. beïnvloed hebben, is moeilijk te zeggen omdat het effect bij gewende gebruikers vaak minder groot is. Ook H. zegt zich er niet bewust van te zijn geweest: "Daar word je niet over ingelicht als je je rijbewijs haalt."
Ook het postuur van H. kan meespelen in hoeverre de wiet van invloed was op zijn rijgedrag, beaamt de officier van justitie. Volgens de advocaat van H. kan het dat de werkzame stoffen van wiet dan langer in je lichaam blijven. Maar het OM is verbaasd over hoe weinig H. weet van de invloed van wiet.

SPIJT

H. heeft spijt: "Ja, überhaupt dat ik om die tijd ben vertrokken en daar op die plek was. Ik had gelijk moeten remmen, maar dat zijn allemaal dingen achteraf." De 22-jarige verdachte kwam nooit eerder in contact met justitie: hij heeft geen strafblad en heeft nooit een boete gekregen. Vanaf het begin heeft H. gezegd open te staan voor contact met de familie van de omgekomen Ruiz. "Bij wijze van spreke om me in elkaar te slaan. Ik sta voor alles open."
Tot vandaag is er geen contact tussen H. en de nabestaanden geweest. De ouders lazen in de zaal een slachtofferverklaring voor. Naast hen stond een zwartwit foto in een houten lijstje van hun zoon: lachend met zijn armen over elkaar. "We hebben veel verdriet en pijn. Elke verkeersdode is er één teveel. Dat je weet dat dit ongeluk voorkomen had kunnen worden, maakt het alleen maar erger", zei zijn vader. "Ik denk terug aan mijn eigen jeugd en hoe leuk zijn komende vijf jaar zouden zijn."
Ruiz was volgens zijn vader een intelligente jongen, waarmee je filosofische gesprekken kon voeren. Hij hield van de natuur en was vaak aan het vissen. "Ik ben blij dat hij gelukkig is geweest en herkenbaar", zegt zijn vader. Zijn moeder sprak vanuit de 15-jarige Ruiz: "De gynaecoloog zag meteen dat ik een casanova zou worden." Ze vertelde hoe hij begon aan zijn baantje bij BurgerMe en wat het einde van zijn leven voor haarzelf heeft gedaan: "Elke dag word ik geconfronteerd met je verlies. De visspullen die ongebruikt blijven liggen." Zijn moeder eerde Ruiz in de rechtszaal met een hard applaus voor hem: "Deze zaak heeft alleen maar verliezers."
In de zaal klonk vandaag veel gesnik. Ook H. moest vechten tegen de tranen: "In een ander leven waren we hele goede vrienden geweest." De ouders van Ruiz willen geen schadevergoeding, dat wordt door de verzekering afgehandeld.
Deze schuld zal ik altijd bij me dragen.
Verdachte H.
H. had nog een laatste woord voor de zaak voor vandaag werd afgesloten: "Ik wou dat het allemaal anders was gelopen. Ik heb ontzettende spijt van de omstandigheden. Ik denk dat ik hier mijn hele leven lang nog mee ga lopen. Ik ben me veel bewuster van alle auto's. Deze schuld zal ik altijd bij me dragen."
Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.