Voorbijgangers schrikken van boodschap van pratende xtc-pil in Utrecht

De pil op campagne vandaag.
De pil op campagne vandaag. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
UTRECHT - Utrechters die vandaag op zoek waren naar een xtc-pil hoefden niet lang te zoeken. Liefhebbers konden niet om de levensgrote man in een roze pillenpak heen die in het centrum van de stad voorbijgangers aansprak. Maar 'Wil de Pil' was er met een serieuze reden: want de drug is gevaarlijk als je na gebruik achter het stuur wil kruipen.
Als je na een festival weer in een auto wil stappen om naar huis te gaan, moet je eigenlijk 16 tot 58 uur wachten. Die boodschap wilde stichting TeamAlert duidelijk maken met de roze man in pillenpak. Veel voorbijgangers bleken dat niet te weten: "Ik schrik er wel een beetje van, maar ik merk het zelf niet als ik het gebruik", zei een dame. Even later snapte een jongen de campagne wel: "Vaak is het dat je de dag erna weer moet werken en je naar huis rijdt, maar mensen moeten wel bewust zijn dat het zo lang in je bloed zit."
Pak het OV of zorg dat er een BOB is!
Stichting TeamAlert

MEER KANS OP ONGELUKKEN

Uit een enquête van de stichting TeamAlert blijkt dat bijna tweederde van de jongeren denkt dat je 16 uur moet wachten voordat je weer mag autorijden. Dat is in werkelijkheid langer, zegt Hannah Hamans: "Je hebt jongeren die naar een festival gaan, daar blijven slapen en dan denken 'we zijn goed bezig en rijden pas de volgende dag'. Maar de volgende dag ben je nog onder invloed".
Tekst gaat verder onder de video.
En dus heeft een pilletje nog lang gevolgen voor hoe goed je auto kunt rijden. "Je hebt minder concentratievermogen, je wordt overmoediger en de kans op een ongeluk is 5 tot 30 keer hoger", aldus Hamans van TeamAlert.
Als de politie je aanhoudt met XTC in je bloed, kan je rijbewijs ingenomen worden of moet je een boete betalen. En daarom adviseert TeamAlert om met het openbaar vervoer te gaan of ervoor te zorgen dat er een BOB is. De komst van 'Wil de Pil' naar Utrecht is onderdeel van de campagne "Rij Tripvrij".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.