RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Twitterende Soester spiegelfan gefascineerd door weerspiegelende verkoopfoto's: "Soms is het zo lullig"

SOEST - Een man uit Soest speurt elk loos kwartiertje op Marktplaats naar mooie "spiegelexemplaren". Veel verkopers doen grote moeite om hun spiegel goed op de verkoopsite te krijgen. Maar dat leidt vaak tot hilarische taferelen waarop het moeilijk blijkt om jezelf weg te cijferen in dat grote stuk reflecterend glas. Mark Traa uit Soest verzamelt de advertenties en publiceert ze op zijn Twitteraccount Spiegeltekoop.

Grofweg zijn er drie categorieŽn volgens expert Mark Traa. Foto's waarop mensen proberen zichzelf uit beeld te houden, wat vervolgens niet lukt. Foto's waar mensen gewoon pontificaal voor de spiegel gaan staan, met hun hele hebben en houwen. En foto's waarin alleen een arm met een camera of telefoon te zien is die bijna 'artistiek zijn'. Uit alles blijkt: een goede verkoopfoto van een spiegel maken, is niet gemakkelijk.

"Je ziet dat mensen zich in de meest rare bochten wringen om een foto van de spiegel te maken. Maar dat lukt blijkbaar niet." De favoriet van Mark is onderstaande foto van een kaptafel. "Je ziet gewoon dat ze tegen elkaar hebben gezegd: 'Nou Jan, we moeten niet met z'n tweeŽn in beeld komen hoor'. Vervolgens haalt Truus een handdoek. Je ziet dat ze zo'n hele scŤne optuigen om niet in beeld te komen, maar dan gebeurt het toch. Daar moet ik echt hardop om lachen."


ONTSTAAN

Het idee ontstond toen Mark een verkoopfoto voor een spiegel tegenkwam op Marktplaats. Hij speurt graag op de verkoopsite en komt regelmatig grappige advertenties tegen. De gevonden spiegelfoto twitterde hij en de Soester kwam erachter dat er ook al een Engelse variant bestaat, genaamd @sellingamirror. "Toen dacht ik: hier kan ik ook wel een Twitteraccount over beginnen. De essentie van Twitter is dat je iets leuks deelt, waarvan je vindt dat meer mensen dat moeten zien. En veel mensen vinden dit leuk."

Ik denk dan: je wil iets verkopen, doe even je best!"
Mark Traa

Sinds mei dit jaar is zijn Twitteraccount online. Inmiddels heeft hij ruim 2300 volgers en 246 spiegels getweet. "Ik dacht dit duurt een paar weken, maar het blijkt niet te vervelen". Het concept is simpel: Mark twittert de foto zonder bijschrift. Het beeld zegt al meer dan 1000 woorden. Want het blijkt niet gemakkelijk een spiegel te fotograferen zonder jezelf daarin een bijrol te geven. "Ik zit inmiddels niet meer schaterlachend op de bank, maar ik word nog regelmatig verrast door wat mensen doen. Het is soms zo lullig en klunzig."


"Wat ik altijd wel grappig vind, als mensen helemaal geen poging doen om hun rommel op te ruimen. Bijvoorbeeld een hele kaptafel vol met poedertjes en doosjes. Je ziet de weerkaatsing van de ruimte met een enorme puinhoop. Ik denk dan: je wil iets verkopen, doe even je best!"

DENK NA

Maar het is ook belangrijk om even te reflecteren op wat Mark doet: heeft nog nooit iemand boos teruggetweet? "Ik heb nog nooit iemand gesproken die zichzelf herkende op zo'n foto. Maar ik zorg wel dat iedereen er onherkenbaar op staat". Mocht er een gezicht duidelijk te zien zijn, dan plaatst hij daar een zwart blokje voor vanwege de privacy.

Nu maar hopen dat niemand door dit artikel goed in de spiegel kijkt bij het maken van een foto, want dan is Mark's hobby voorbij. Toch wil de Soester spiegelfan wel ťťn tip geven: "Iedereen moet vooral niet naar mij luisteren, want dan kan ik wel ophouden. Maar dť tip is: denk er even over na voor je met je hele lijf en niet opgeruimde interieur op Marktplaats gaat staan. Maar laat mij voorlopig nog maar even m'n gang gaan", besluit hij lachend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht