Tienduizenden Jehova's getuigen verzamelen zich in Jaarbeurs Utrecht

© RTV Utrecht / Richard Grootbod
UTRECHT - Maar liefst 42.000 Jehova's van over de hele wereld hebben zich vandaag verzameld in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar houden de broeders en zusters de komende drie dagen een congres met de titel 'Liefde faalt nooit!'.
Het is dan ook vrijdagochtend een drukte van belang in de hallen van het congresgebouw, waar zeeën van stoelen staan opgesteld. "Er staan in totaal 55.000 stoelen," zegt Paul de Roos van de organisatie, "iets meer dan het aantal bezoekers dat wij verwachten."

DUIZENDEN KILOMETERS

Die bezoekers hebben vaak duizenden kilometers afgelegd om bij het congres aanwezig te zijn, zegt De Roos. "Ze komen bijvoorbeeld uit Colombia, Brazilië of Australië, of dichterbij vanuit Polen. Het congres wordt deels ook in het Pools, Spaans en Portugees gehouden."
Het thema van dit jaar moet volgens De Roos ruim worden geïnterpreteerd. "Je kunt bij 'liefde faalt nooit' denken aan respect en trouw, maar ook aan vriendelijk en behulpzaam zijn. Het thema komt elke dag op allerlei manieren terug. Het gaat ook om liefde tonen als het moeilijk wordt en iemand bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of financiële problemen heeft."

MELDPUNT

De Roos erkent daarbij dat het recente verleden de organisatie zwaar op de maag ligt. Er loopt op dit moment een groot onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Jehova's getuigen. Bij een meldpunt van de Universiteit Utrecht hebben zich al een paar honderd mensen gemeld.
"Het is verschrikkelijk dat dat soort dingen zijn gebeurd," zegt De Roos. "Als er iets is gebeurd, dan moet dat direct boven tafel komen. De veiligheid van het kind staat altijd voorop."
Het congres duurt nog tot en met zondag. De toegang is gratis en de organisatie meldt dat ook mensen die geen getuige zijn gewoon naar binnen kunnen lopen. Bang dat de Jehova's de komende dagen massaal de deuren langsgaan, hoeven de inwoners van Utrecht overigens niet te zijn. Al blijft deze bekende tactiek volgens De Roos favoriet: "Het is de meest effectieve methode om mensen te bereiken."
Radio M Utrecht-verslaggever Richard Grootbod bij het Jehovacongres (1)
Radio M Utrecht-verslaggever Richard Grootbod bij het Jehovacongres (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.