Grote zorgen bij fruittelers vanwege geruïneerde oogst door warmte en buien

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
WERKHOVEN - Fruittelers in de regio maken zich grote zorgen over de toekomst. De warme dagen en diverse regen- en hagelbuien hebben een groot deel van de fruitoogst geruïneerd, met als gevolg dat winkelketens voor hun fruit uitwijken naar het buitenland. In de supermarkt ligt steeds vaker fruit dat uit Griekenland, Spanje of Polen komt.
"Door die extreme hitte is het zo warm geworden in de overkapte percelen die ik heb, dat het bijna ondragelijk was om die kersen op tijd geplukt te krijgen. Dus ik heb te laat mijn kersen kunnen plukken", vertelt fruitteler Wim Oskam uit Werkhoven.

LAGE PRIJZEN

Normaal zou de prijs van het fruit door dit soort tegenvallers stijgen, maar nu is die juist erg laag. Het grote probleem volgens Oskam is dat bedrijven moeten concurreren met het buitenland. "Met een halve dag zijn de buitenlandse kersen hier. Als die dan iets goedkoper zijn, dan kopen de grote winkelketens dat gewoon op."
Het verhaal gaat verder onder de video.
Grote zorgen bij fruittelers vanwege geruïneerde oogst

KOSTEN ARBEID

De Nederlandse Fruittelers Organisatie herkent de signalen van Oskam. Volgens de belangenorganisatie komt dat omdat de regels per land verschillen, net als de kosten voor arbeid. "Dat zorgt ervoor dat de kostprijs in Nederland hoger ligt dan in andere landen. Dat is heel lastig concurreren."
Volgens Oskam kunnen consumenten hier iets aan doen. "Als de consument vraagt om een Hollands product, dan weet ik zeker dat de Nederlandse retail zorgt dat er voldoende Nederlandse product ligt."
De kersen van fruitteler Wim Oskam.
De kersen van fruitteler Wim Oskam. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.