Pann viert 50-jarig jubileum op Amsterdamse Pride: "Veel ballonnen, vlaggen en glitters"

Pann deed eerder ook mee aan de botentocht in Utrecht
Pann deed eerder ook mee aan de botentocht in Utrecht © RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse stichting Pann viert vandaag groot feest in Amsterdam. De organisatie die bekend is van de Utrechtse gayfeesten bestaat vijftig jaar en viert dat met honderdduizenden kleurrijk uitgedoste bezoekers tijdens de Amsterdamse Canal Parade.
Pann is geen onbekende tijdens de botenparade, maar deze editie wordt wel extra feestelijk dankzij het jubileum. "Dus heel veel ballonnen, vlaggen, glitters. Zoals het hoort", vertelt Mandy Tilleman van Pann. De organisatie heeft de boot omgetoverd tot een zwart, wit en gouden oase. "Vooral heel veel goud want Pann bestaat dit jaar vijftig jaar en het is dus ons gouden jubileum."
Om 12.30 vertrekken de boten voor hun rondje door de Amsterdamse grachten. "Er is natuurlijk altijd heel veel extravaganza en extremen. En het is best wel lastig soms om daar tussen op te vallen. Wij zijn als feest eigenlijk helemaal niet zo extreem en dat zijn we als boot ook niet. We zijn natuurlijk een feestorganisatie, dus we weten wel hoe we een feestje moeten bouwen en dat gaan we ook zeker doen."

ALS MINDERHEID CENTRAAL

Tilleman heeft er zin in. "De pride in Amsterdam is historisch gezien onwijs. Het is zo groots en kleurrijk en er staan zoveel mensen aan de kant. Het is het dichtst bij beroemd voelen dat de meeste mensen ooit zullen komen. En het is gewoon heel erg mooi dat op zo'n dag wij centraal staan en wij de norm zijn, waar we eigenlijk normaal in de minderheid zijn."
Thema van de pride is dit jaar: remember the past, create the future. Pann speelt daar op in met een eigen slogan die aan de boot prijkt: the past in our hearts and the future in our hands. "We denken dat het mensen wel gaat aanspreken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.