RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Domtoren moet uitkijkpunt op 100 meter hoogte en lift krijgen: "Uitzicht nóg mooier dan nu"


UTRECHT - De Domtoren moet de komende jaren een toeristisch uitkijkpunt krijgen op 100 meter hoogte en een lift met ramen die mensen naar de top brengt. Dat zegt de beheerder van de Domtoren tegen RTV Utrecht. Met de plannen wil de gemeente toeristen naar het monument trekken dat op dit moment wordt gerestaureerd. Daarvoor is de toren ingepakt met steigers waardoor veel toeristen denken dat de Dom dicht is.

Jaap van Engelenburg, beheerder van de Domtoren, legt uit wat de plannen zijn: "Op 95 meter hoogte komt een soort kraaiennest en die is vijf meter hoger waardoor je op 100 meter komt. Op dat kraaiennest kun je met de lift komen en dan zou je daar rondom de Domtoren kunnen lopen."

ROLSTOEL
Bovendien zou het tijdelijke uitkijkpunt voor iedereen toegankelijk moeten worden: "Ook willen we mensen in een rolstoel de kans geven om boven te komen met de lift. Voor een hele hoop mensen is dat uniek, want dan zouden mensen die slecht ter been zijn de Dom op kunnen komen." En dat kon voorheen niet. Het uitkijkpunt en de lift zouden blijven voor de periode van de restauratie.

Zo zou de uitkijkpost eruit moeten komen te zien.


FINANCIËN
Of de mooie plannen ook werkelijkheid worden, blijft de vraag. De financiën zijn namelijk nog niet rond. Van Engelenburg: "We zijn er heel druk mee bezig maar het is nog niet definitief. Want financieel en qua constructie moet er nog wel het één en ander onderzocht worden. Als daar groen licht voor gegeven wordt dan kunnen mensen beneden in de lift stappen en op 45 meter uitstappen bij de grote luidklokken, maar ook op 95 meter."

De beheerder is enthousiast over de plannen voor het 'kraaiennest': "Ik denk dat het uitzicht nóg mooier gaat worden dan dat we de mensen nu kunnen bieden." In september of oktober hoopt de beheerder met nieuws te komen over of het project ook echt gaat lukken.

DUBBEL GLAS
De Domtoren wordt de komende jaren voor 37 miljoen euro gerestaureerd. Die restauratie begon in 2017 en levert mooie ontdekkingen op over het Rijksmonument. Zo bleek dat de middeleeuwse Domtoren als een van de eerste gebouwen in Nederland voorzien was van dubbel glas.

Bezoekers van de Michaelskapel in de Domtoren was het eerder al eens opgevallen dat er weinig licht door de ramen in de kapel viel. Tijdens de restauratie bleek waarom want er kwam achter één van de glas in lood ramen in de kapel nog een glas in lood raam tevoorschijn. De kapel had dus dubbel glas.

 'Dubbel glas' in raam Michaelskapel van Domtoren 'Dubbel glas' in raam Michaelskapel van Domtoren | Foto: RTV Utrecht

Jaap van Engelenburg vertelt over de ontdekking: "Eigenlijk waren ze hun tijd al 100 jaar vooruit. Iedereen moet tegenwoordig isoleren maar eigenlijk zie je dat ze hier dubbel glas in lood hebben toegepast."

Beheerder Domtoren over 'dubbel glas'


De beheerder kan alleen maar gissen naar de reden achter het dubbele glas: "Misschien voor de stijfheid omdat het hoge ruiten zijn zodat het goed tegen elkaar zit. Het heeft ook een religieuze betekenis want hoe hoger je in de kerk komt des te lichter het raam wordt. Dus hoe hoger je komt, des te meer de verlichting naar je toekomt."

Ik denk dat we de eerste in Nederland waren met dubbel glas. Misschien krijgen we er nog wat subsidie voor!"
Jaap van Engelenburg, beheerder Domtoren

De beheerder van het monument is in ieder geval in zijn nopjes met de vondst: "Ik denk dat we de eerste in Nederland waren met dubbel glas. Misschien krijgen we er nog wat subsidie voor!"

 Close-up 'dubbel glas' in raam Michaelskapel van Domtoren Close-up 'dubbel glas' in raam Michaelskapel van Domtoren | Foto: RTV Utrecht

KLOK TERUG
De Dom is voor de restauratie ingepakt in steigers. Zelfs de klok is niet te zien. Van Engelenburg heeft nog een goed nieuwtje voor mensen die de klok missen. In december 'keert de tijd' terug op de Dom. In welke vorm, of het bijvoorbeeld om een laserprojectie of een tijdelijke klok gaat, wil de beheerder nog niet kwijt.

Beheerder Dom over 'verkruimeld' monument


Van Engelenburg: "Als het goed is, maken we er een soort Sinterklaascadeautje van. We zijn achter de schermen bezig met een leuk idee om de tijd terug te geven aan de Utrechters."

 Stenen kunstwerk in de Dom op tientallen meters hoog Stenen kunstwerk in de Dom op tientallen meters hoog | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -