RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Wespenoverlast kan nog alle kanten op: 'Bij mooi weer groeien de nesten als een gek'

PROVINCIE UTRECHT - De wespenoverlast kan dit jaar nog alle kanten op. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht langs wespenbestrijders in de provincie. Waar sommige verdelgers extra mensen hebben ingehuurd om de drukte aan te kunnen, laten anderen weten niet veel meer meldingen binnen te krijgen dan anders.

Een bijzondere vondst was er dit seizoen al in Cothen, waar de ervaren ongediertebestrijder Ed de Groot het grootste nest verwijderde dat hij in zijn carričre is tegengekomen. De Groot doodde de wespen en verwijderde het nest vervolgens intact.

"Ik heb het met een broodmes zo zorgvuldig mogelijk losgesneden omdat ik het graag heel wilde houden," zegt De Groot. Hij wil zijn vondst nu eind augustus laten zien op het Oogstfeest in Cothen. "Ik zie mijn werk ook als een stukje voorlichting geven, want er is veel onwetendheid."

VERGELIJKBAAR

Volgens Nature Today is de wespenoverlast in de provincie Utrecht tot nu toe vergelijkbaar met vorig jaar. De meldingen gaan vooral over de Duitse wesp en de Franse veldwesp. Hoornaars worden juist iets minder vaak gezien.

Bram de Bruijn herkent dat beeld wel. "Ik heb een beetje hetzelfde aantal meldingen als vorig jaar," zegt de ongediertebestrijder uit Harmelen. Hij voegt toe dat het toen een druk jaar was, omdat door het warme voorjaar de nesten flink waren gegroeid.

Richard Pike van Ongediertebestrijding Van der Velden denkt juist dat dit jaar weleens een record op kan leveren. Halverwege juli heeft hij nog snel nieuwe mensen ingehuurd om de vraag aan te kunnen. "Het wordt met de dag drukker," zegt hij.

Pike schat in dat hij nu al vijf tot tien procent meer belletjes krijgt dan vorig jaar. Of het echt een recordjaar gaat worden, hangt van het weer af. "Als het een maand gaat regenen, dan rotten de nesten van die beesten weg. Maar als het weer mooi en stabiel blijft, dan groeien ze als een gek."

VAKANTIE

Ed de Groot is daardoor ook benieuwd hoeveel meldingen hij over twee weken krijgt als de meeste mensen weer terug zijn van vakantie. "Mensen bellen al snel als ze bij mooi weer in hun tuin zitten en ineens veel wespen voorbij zien vliegen."

Dat ziet Pike in de praktijk ook vaak, maar volgens hem is een nest lang niet altijd slecht nieuws. "Op zich zijn wespen natuurlijk hartstikke nuttige dieren. Ze vangen andere vliegende insecten. Wij vertellen mensen die een grote tuin hebben dat ze de wespen gewoon kunnen laten zitten als het nest in een uithoek zit."

Toch willen de meeste mensen dat niet, en dat kan hij goed begrijpen. Wespen kunnen gevaarlijk worden als ze voelen dat ze in gevaar zijn. Zo moest zaterdag in Lexmond een man worden gereanimeerd die tijdens het snoeien per ongeluk een nest raakte.

"Een wesp kan zes of zeven keer steken. Als je in een nest roert kan je wel vijftig tot zestig keer worden gestoken en dan lig je gewoon in het ziekenhuis," zegt Pike.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht