Nieuw onderzoek naar dood Dascha (16) uit Hollandsche Rading

© NH Nieuws
HOLLANDSCHE RADING - Het Openbaar Ministerie (OM) laat een 'forensische second opinion' uitvoeren in de zaak-Dascha Graafsma. Die moet antwoord geven op de vraag of het 16-jarige meisje uit Hollandsche Rading om het leven is gekomen toen zij in staande positie werd geschept door een trein.
De tiener overleed in november 2015 na een stapavond in Hilversum. De omstandigheden rond haar overlijden zijn lange tijd betwist. De politie en het OM zeiden al snel dat een misdrijf werd uitgesloten, maar de nabestaanden van Dascha dachten daar anders over. Zij kunnen zich niet vinden in de suggestie dat het meisje suïcidaal zou zijn en daarom voor de trein zou zijn gesprongen.
De familie van Dascha zette een particulier onderzoeksbureau aan het werk. Ze willen dat het onderzoek naar haar dood wordt heropend.
Het OM benadrukt nu dat de zaak nog niet wordt heropend. "Het rapport van het particuliere onderzoeksbureau bevat geen informatie die een nieuwe kijk geeft op de vraag of Dascha als gevolg van een misdrijf om het leven is gekomen."

LICHAAMSHOUDING

Wel komt er een 'forensische second opinion'. Er wordt onderzocht of Dascha inderdaad staand, en dus niet zittend of liggend, op het spoor was toen ze werd aangereden. Haar lichaamshouding moet duidelijk worden uit sporenonderzoek op de trein en het letsel aan haar lichaam.
De second opinion wordt gedaan door forensische experts de politie. Het zijn dit keer andere experts dan die het eerste onderzoek hebben uitgevoerd. Mochten de resultaten aanleiding geven de zaak te heropenen, dan gebeurt dat alsnog.
Het is begrijpelijk dat nabestaanden duidelijkheid willen over de toedracht van het overlijden van hun dierbare.
Openbaar Ministerie
Het OM en de politie maakten eerder excuses aan de nabestaanden van Dascha omdat ze te stellig zeiden dat Dascha door zelfdoding om het leven was gekomen.
"Het is begrijpelijk dat nabestaanden duidelijkheid willen over de toedracht van het overlijden van hun dierbare", schrijft het OM. "De wettelijke taak van het OM en de politie beperkt zich echter tot het opsporen van strafbare feiten en het vervolgen van eventuele verantwoordelijken. Het OM benadrukt dat zij geen uitspraken doet over wat in deze zaak dan wel de toedracht moet zijn geweest en trekt dan ook niet de conclusie dat er sprake was van zelfdoding."

OVERWINNING

Nabestaanden van Dascha noemen de second opinion een 'overwinning', schrijven ze op Facebook. Vader René strijdt al jaren voor meer onderzoek naar het einde van het leven van zijn dochter. Eerder dit jaar werd nog een protestmars door Hilversum georganiseerd. De demonstranten wilden dat het OM de zaak zou heropenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.