Kritiek op Uithoflijn: moeilijk toegankelijk voor rolstoelers

© RTV Urecht / Marloes Sollie
PROVINCIE UTRECHT - Mensen in een rolstoel kunnen op sommige haltes niet of nauwelijks in de nieuwe Uithoflijn-trams stappen. Dat vrezen GroenLinks en het Solgu (Stedelijk Overleg Gehandicapten Utrecht Onbeperkt).
"Bij alle perrons wordt de wettelijke norm van vijf centimeter voor het hoogteverschil tussen tramvloer en perron overschreden", zegt de organisatie. Het grootste verschil is volgens Solgu zelfs acht centimeter.

GROENLINKS

Ook de provincie-afdeling van GroenLinks maakt zich zorgen, zegt Statenlid David Oude Wesselink. Hij vindt het kwalijk dat uit de proefmetingen blijkt dat de norm niet wordt gehaald: "Laat staan de ideale norm van twee centimeter".
Volgens Oude Wesselink is het niet alleen slecht gesteld met de nieuwe trams van lijn 22, maar ook met de nieuwe voertuigen tussen Utrecht en Nieuwegein.

PROVINCIE UTRECHT

Een woordvoerder van de provincie Utrecht laat weten dat de haltes volgens de opgave van de aannemer wel aan de norm voldoen. Nu de Solgu met andere cijfers komt, laat de provincie een contra-expertise uitvoeren. Bij alle haltes wordt dan opnieuw gemeten.
Ook wil de provincie rolstoelgebruikers eind deze maand alvast uitnodigen om een in- en uitstaptest te doen. Maar Solgu roept hun achterban op om niet aan deze test mee te werken. De organisatie vindt zo'n test niet representatief genoeg en wil voorkomen dat de test wordt gebruikt om de problemen te bagatelliseren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.