OM eist werkstraf voor 'beschimpte schipper'

© Dumpert
BREUKELEN - Het OM eist 80 uur werkstraf voor de schipper die op het Amsterdam-Rijnkanaal een plezierjachtje aanvoer. Ook wil de officier een voorwaardelijk beroepsverbod van een half jaar.
In september 2018 zag de schipper van een containerschip het plezierjachtje bij Breukelen over het hoofd toen hij uitweek voor een tegenligger. De verdachte zegt tegen de rechter dat hij het ongeluk heel erg vindt, maar dat hij het bootje niet had gezien.

FILMPJE

De advocaat van de schipper vraagt de rechter daarom om vrijspraak. Ook rekent hij het de slachtoffers aan dat ze een filmpje van het incident op internet hebben gezet. "Mijn cliënt is beschimpt op het internet. Pagina's lang wordt hij voor rotte vis uitgemaakt."
Op het filmpje is te zien hoe het plezierjachtje klem komt te zitten tussen het vrachtschip van de verdachte en de wal. De houten opbouw van het jacht wordt daarbij verpletterd. De opvarenden konden op tijd van boord springen, en bleven ongedeerd. De schipper voer vervolgens door.

SLACHTOFFERS

Verslaggever Peter Huting heeft na de zitting met de slachtoffers gesproken. "Zij zeggen dat ze van geluk mogen spreken dat hun oude boot uit de Tweede Wereldoorlog van staal was. Een moderne polyester boot zou door de aanvaring zijn versplinterd, denken ze. Toch hopen ze niet dat de schipper wordt veroordeeld. Het gaat om een oudere schipper die dit nooit heeft gewild. De slachtoffers hopen dat hij wel schuldig wordt bevonden, maar geen straf krijgt."
De officier van justitie rekent het de schipper aan dat zijn stuurhut laag stond tijdens de aanvaring, daardoor had hij geen zicht op het water. Volgens de verdachte deed hij dit omdat hij nog maar vier minuten was verwijderd van de brug bij Breukelen.
De politierechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.