Celstraf voor Veenendaler die seks had met autistisch meisje van 16

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VEENENDAAL/KAMERIK - Een 44-jarige man uit Veenendaal krijgt een gevangenisstraf vanwege seks met een meisje van zestien. Ook had hij een stroomstootwapen en een nepwapen in zijn bezit. Hij is veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
Het meisje uit Kamerik is verstandelijk beperkt en autistisch. De man legde via Instagram contact met haar en loog over zijn leeftijd. Ook zei hij dat hij een sportopleiding volgde, waarvoor hij naaktfoto's van haar nodig had. Zij kregen relatie van drie maanden waarbij zij seks hebben gehad. De man beweert dat zij een gelijkwaardige liefdesrelatie hadden, maar de rechtbank gaat hier niet in mee.

VERSTANDELIJK BEPERKT

Volgens de officier van justitie is het meisje dusdanig verstandelijk beperkt dat zij geen nee kon zeggen tegen de man. De rechtbank ziet hier geen bewijs voor in het onderzoek van psychiaters en psychologen. Om deze reden is de straf lager dan de aanvankelijke eis van tweeënhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
Ook van de verdachte staat het volgens de rechtbank vast dat hij verstandelijk beperkt is, maar bij hem kon geen stoornis worden vastgesteld. De rechter beschouwt hem dus als volledig toerekeningsvatbaar.
De rechtbank neemt bij de uitspraak mee dat het slachtoffer kwetsbaar is, en dat de man een waarschuwing van haar vader heeft genegeerd. Naast de gevangenisstraf krijgt de man een contactverbod met het slachtoffer. Ook moet hij een behandeling ondergaan en zijn digitale apparaten laten controleren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.