RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

8 maanden cel geëist tegen Zeistenaar die doorreed na aanrijding Ierse studente

UTRECHT/DE BILT - In de zaak tegen een 37-jarige man uit Zeist, die in maart een Ierse studente aanreed, is een gevangenisstraf van acht maanden geŽist, waarvan twee voorwaardelijk. Ook wil de officier van justitie een rijontzegging van drie jaar.

Tjeerd K. reed op 9 maart de 21-jarige Aoife O'Connell aan op de Biltsestraatweg in Utrecht. Hij is vervolgens doorgereden. O'Connell overleed aan haar verwondingen.

K. meldde zich een dag na het ongeluk. Wel had hij van tevoren een advocaat ingeschakeld. In de rechtbank vertelt hij vandaag dat hij meteen wist dat hij een persoon had geraakt. Hij zegt spijt te hebben, maar uit paniek handelde en daarom niet hielp.


Het OM verdenkt K. ervan dat hij onder invloed van alcohol en cocaÔne was op het moment van het ongeluk. Ook bleek uit onderzoek dat hij te hard reed, en deels over de busbaan reed toen hij O'Connell raakte. Volgens K. dook ze op uit het niets: het was donker en de weersomstandigheden waren slecht.

MIDDEN OP DE WEG
Ooggetuigen van het ongeluk beweren dat O'Connell midden op de weg liep. Ze droeg op dat moment donkere kleren en liep over het verlengde van de weg. Uit onderzoek blijkt dat ze zo veel had gedronken dat ze mogelijk niet meer goed op haar benen kon staan.

Volgens de officier van justitie is er geen twijfel mogelijk dat K. de veroorzaker van het ongeluk is. Daarbij worden er vragen gesteld bij K.'s gedachtegang na het ongeval. Als de officier hem vraagt waarom hij niet 112 heeft gebeld na het ongeluk, zegt hij dat hij niet helder na kon denken. Het OM neemt hem kwalijk dat hij wel de tegenwoordigheid van geest had om zijn auto naar een sloopbedrijf in Den Dolder te brengen.


In 2018 raakte K. al eerder zijn rijbewijs kwijt toen hij op dezelfde weg veel te hard reed. Op het moment van het ongeluk reed hij bijna 100 kilometer per uur. "Soms reed ik daar 140 kilometer per uur," zegt K. "Ik ken die weg goed."

Bij een eerdere verklaring zei hij dat hij tijdens het rijden bezig was met een tasje achter de stoel naast hem. Voor de rechtbank kan hij dit zich vandaag niet goed herinneren.


NABESTAANDEN
Meerdere familieleden van de studente zijn vandaag in de rechtszaal aanwezig. De vader van O'Connell beschrijft in een verklaring hoe het verlies van zijn dochter het gezin heeft beÔnvloed. K., die zelf twee dochters heeft, luistert met gebogen hoofd. Na de verklaring zegt hij veel spijt te hebben, "maar in mijn beleving kon ik het niet voorkomen. Ik heb haar niet opgemerkt."

De nabestaanden vragen een schadevergoeding van bijna 60.000 euro. Dat gaat deels om emotionele schade, maar ook om vergoeding voor verschillende reizen tussen Ierland en Nederland en voor het vervoeren van het lichaam.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -