Utrecht aan de singel: Westerkerk neemt maatregelen om Notre Dame-brand te voorkomen

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Om een brand zoals in Parijs te voorkomen, heeft het orgel in de Westerkerk een nieuwe aansluiting gekregen op het elektriciteitsnet. "De aansluiting was niet helemaal veilig meer", zegt de nieuwe eigenaar van de kerk Robin Hagedoorn in het programma Utrecht aan de singel.
Hagedoorn vervolgt: "Er wordt ook beweerd dat de Notre Dame in brand is gevlogen vanwege de elektriciteitsvoeding van het orgel." Nu de voeding van het orgel in de Westerkerk is vervangen, kan dat in Utrecht in ieder geval niet meer gebeuren.
De Westerkerk is sinds juni weer te bezoeken. Hagedoorn heeft de kerk laten verbouwen tot hotel en restaurant. Het gebouw aan de Catharijnekade is uit 1891. Tot aan 2016 heeft de Gereformeerde Gemeente in de kerk met 1028 zitplaatsen gezeten. De Westerkerk werd te groot voor de gemeente, omdat het aantal leden afnam.

MONUMENTAAL ORGEL

Centraal middelpunt is het orgel dat in de kerk staat sinds 1893. Het is een zogeheten Quellhorst orgel uit 1813, vernoemd naar de maker Georg Heindrich Quellhorst. Het is een rijksmonument. Gerrit Christiaan de Gier is organist en mag er zo nu en dan op spelen: "Het is heel belangrijk dat dit orgel behouden blijft en als een voorbeeld wordt gezien van deze orgelbouwer."
Het is een rijksmonument en dat koesteren we.
Robin Hagedoorn
Robin Hagedoorn hoopt dat er veel concerten op gegeven kunnen worden. "We hebben de zichtlijnen naar het orgel zoveel mogelijk intact gelaten. Het is een rijksmonument en dat koesteren we."

WERFMUUR

Dirk Koning ziet het zo nog voor zich, de werfmuur bij de Weerdsluis die met enorm kabaal instortte in 2013. Hij woont samen met zijn vrouw aan de Nieuwekade. "Mijn auto zakte in de kade na het instorten van de muur. De schade viel mee."
De muur ziet er nu stevig uit en Dirk heeft er alle vertrouwen in dat ie niet meer instort. "Ik heb gezien hoe ze 'm gebouwd hebben. Die muur valt nooit meer om." Maar meemaken dat de kleur van het nieuwe deel van de werfmuur net zo wordt als het oude deel van de muur, dat denkt hij niet meer mee te maken.
En verder in Utrecht aan de Singel een bezoek aan de oudste school van de stad, het Gregorius college. Deze middelbare school zit sinds 17 jaar in een schoolgebouw uit 1880 aan de Van Asch van Wijckskade met een bijzondere trap en bestaat al 145 jaar in Utrecht.
Kijk terug: Utrecht aan de Singel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.