Bezoekers UIT-week zamelen handdoeken, sokken en ondergoed in voor daklozen

© Pixabay
UTRECHT - De 4000 studenten die volgende week meedoen met de UIT-week worden gevraagd om een extra schone handdoek, sokken of ondergoed mee te nemen. Deze worden gedoneerd aan vijf opvangcentra voor daklozen in Utrecht. Tijdens de introductieweek komen op de Neude grote containers te staan waar de nieuwe studenten hun donaties kunnen inleveren.
De actie is een samenwerking van Futurability en Fred Smit van Stichting Rechtop. "Fred signaleerde dat in de opvang te weinig handdoeken, ondergoed en sokken zijn, wat best een wezenlijk onderdeel is van je menselijke waardigheid," zegt Boudewien van den Berg van Futurability. "Toen dachten wij, dat is een praktisch probleem wat best makkelijk op te lossen moet zijn."
Vorig jaar werd al een pilot gedaan met de studentenverenigingen, die hun nieuwe leden donaties lieten meenemen naar de ontgroening. "Dat heeft goed gewerkt, dus we wilden opschalen. Nu doet dus de hele UIT mee."

HOS

De actie heet HOS2019 - voor Handdoeken, Onderbroeken en Sokken. "In de kledingbakken wordt voldoende kleding gedoneerd, maar dat is vooral bovenkleding. Je wil ook na het douchen in de opvang een schone onderbroek aan kunnen trekken," zegt Van den Berg.
In ruil voor hun donatie kunnen de studenten een stadswandeling krijgen met een (ex-)dakloze als gids. "Zo leren de studenten op een bijzondere manier hun nieuwe stad leren kennen. Hun gids laat door zijn ogen de stad zien."
De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) is van 12 tot en met 15 augustus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.