RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oud-verzetsstrijder Loek Caspers (95) uit Driebergen overleden

1/2
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Oud-verzetsstrijder Loek Caspers (95) is gisteren overleden. Dat meldt de NOS. Caspers, die in 1924 in Driebergen werd geboren, speelde in de Tweede Wereldoorlog een actieve rol in het verzet op de Utrechtse Heuvelrug. 'Loek' was haar schuilnaam in de oorlogsjaren; later is ze die naam blijven gebruiken.

Ze was 19 toen ze bij het verzet kwam. Ze was door vrienden gevraagd omdat ze zo'n donker uiterlijk had. "Joodse kinderen zijn vaak heel donker en ik had zwart haar en donkere ogen, dus ik kon makkelijk reizen met een donker kind als mijn broertje of zusje", vertelde ze in 2016 in een uitzending van Andere Tijden.

"Ik wist natuurlijk dat ik gevaar liep, want je mocht joden niet helpen. Maar als je een kind uit handen van de Duitsers kan houden, moet je dat doen", zei ze in die uitzending.

Naast het vervoeren van Joodse kinderen naar hun schuilplaats, smokkelde ze ook wapens en handgranaten. Ook haalde ze de briefjes op van de zogenoemde breidames. Dat waren vrouwen die met een breiwerkje voor het raam in de erker van huis onopvallend de boel in de gaten hielden en ondertussen alle bewegingen van de Duitsers noteerden op een formulier.

RTV Utrecht sprak Caspers in 2016 vlak voordat de laatste Dag van het Verzet werd georganiseerd. Op deze dag kwamen sinds de jaren zeventig Nederlanders bij elkaar die zich tegen de Duitse overheersing hebben verzet.

Caspers was ook jarenlang lid van de Stichting Samenwerkend Verzet. Daarvoor gaf ze onder andere voorlichting op scholen over haar ervaringen, waarbij ze waarschuwde voor dictatuur, racisme en discriminatie. "Dat kan door niemand worden overgenomen. Na ons houdt het op", constateerde de oud-verzetsvrouw toen.

Loek Caspers voor de laatste Dag van het Verzet


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -