Het wespenoverlastseizoen begint weer: zo ga je er mee om

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het hoort een beetje bij de nazomer: nog even lekker buiten eten of een drankje doen op het terras nu het nog kan. Maar dan komt ineens een opdringerige wesp op je bord of glas af. Waar de een het gillend op een lopen zet, blijft de ander doodstil zitten of deelt een mep uit. Maar wat is nou verstandig?
Wespenexpert Jan Smit kan daar kort over zijn: blijf rustig. "Wat men gaat doen, is gillen, meppen, zwaaien. Dat is fout. Want dan denkt die wesp dat hij wordt aangevallen, dan gaat hij zich verdedigingen. Als je gewoon rustig blijft zitten, gebeurt er niks. Die wesp wil jou niet hebben, die wil jouw eten of drinken. Althans een slokje ervan."
Ze moeten op zoek naar suikerwater en vinden dat in onze cola
Jan Smit - Wespenexpert
Zijn advies is daarom om de wesp z'n gang te laten gaan. Hij vertrekt vanzelf weer. Gebeurt dat niet, dan kun je zelf naar binnen gaan. "Wat ook aangeraden wordt is in een hoek van je tuin waar je weinig komt een schoteltje neer te zetten met wat rottend fruit." Het fruit werkt dan als een afleider, zodat de wespen niet bij jou naar eten komen zoeken.
De wesp is namelijk op zoek naar zoetigheid omdat het voor de beestjes in het najaar steeds lastiger wordt om eten te vinden. "In augustus raken steeds meer bloemen uitgebloeid. De wespen moeten toch op zoek naar suikerwater. En dat vinden ze in de cola en in de frisdrankjes die wij op ons terrasje hebben, of in de slagroom op onze taart."

EERSTE HULP BIJ WESPENSTEEK

De angst voor wespen komt bij de meeste mensen voort uit de angst om gestoken te worden. Maar volgens Smit zal de wesp alleen steken als hij zich bedreigt voelt. En mócht het je gebeuren, dan is het weliswaar onprettig, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Wel kun je er flinke bulten van krijgen. Ook geeft een wespensteek vaak een brandende pijn.
Mocht je geprikt worden, dan is het advies om de achtergebleven angel eruit te halen, al gebeurt het zelden dat de angel achterblijft bij een wespensteek. Je kunt het gif ook uitzuigen, maar dat heeft alleen zin als je dat binnen twee minuten na de steek doet. Verder is het advies om vooral niet te krabben of te wrijven en de plek goed te koelen.
Sommige mensen zijn allergisch voor het wespengif en kunnen daar een hele heftige reactie op krijgen. Dat kan zelfs zó ernstig zijn dat iemand eraan overlijdt. In het ziekenhuis kan je dan een speciale spuit krijgen voor noodgevallen. Ook als je niet allergisch bent, kan een wespensteek riskant zijn. Bijvoorbeeld als je in je keel gestoken wordt. Door de zwelling kun je in zuurstofnood komen. Je moet dan zo snel mogelijk naar een dokter.

BESTRIJDING

Dat klinkt natuurlijk niet prettig. En dus laten de meeste mensen een wespennest uit voorzorg maar weghalen. Dat merken ook de wespenbestrijders in onze provincie. Zij lieten onlangs weten dat ze een drukke zomer verwachten.
Ook wespenexpert Jan Smit ziet dat er steeds sneller een bestrijder wordt gebeld bij het zien van wespen. Het is volgens hem niet zo dat de óverlast van wespen toeneemt. Hij ziet het eerder als een toename van onze intolerantie ten opzichte van de natuur.
"Momenteel heb ik de indruk dat mensen denken: oh we hebben een wespennest, dus we halen er meteen een bestrijder bij. Dat is niet nodig. Als je er geen last van hebt, waarom zou je het dan weg laten halen? Als er later wel overlast ontstaat, kan je het alsnog weg laten halen."
Maar wat is het nut van de wesp? "Nut is een typisch menselijk begrip. De natuur heeft het niet over nut, maar over kansen. Het is typisch menselijk om te kijken of we er wat aan hebben. Maar ja: wespen vervullen een rol in de natuur. Net zoals alle dieren in de natuur een rol vervullen."
Wat te doen tegen wespen?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.