Utrechts zorgbedrijf vernietigt databestand met patiëntgegevens

Illustratie door RTV Utrecht.
Illustratie door RTV Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - Akwa GGZ in Utrecht gaat een oud bestand met gegevens van psychiatrische patiënten vernietigen. Het Utrechtse bedrijf doet dit omdat de Autoriteit Persoonsgegevens een deel van de informatie in het bestand als zo vertrouwelijk beschouwt dat patiënten vooraf toestemming hadden moeten geven voor gebruik. En dat is niet gebeurd.
Het draait allemaal om een bestand van zogenoemde ROM-data. Bij deze Routine Outcome Monitoring wordt regelmatig gekeken hoe het met cliënten gaat. Dat wordt genoteerd en zo kan in de gaten worden gehouden of behandelingen wel of niet werken. De informatie in de ROM-database is als het goed is niet terug te herleiden naar individuele personen. Toch werden er vraagtekens gezet bij het gebruik: want ging het hier niet om persoonlijke informatie waarvoor vooraf toestemming gevraagd had moeten worden?
Ja. Eigenlijk is dat wel zo, oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens. Akwa GGZ is het met dat oordeel eens en gaat de gegevens vernietigen. "Deze database is strijdig met onze manier van werken: wij werken met gegevens waarvoor de patiënt uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven", aldus de website van het Utrechtse bedrijf dat zich specialiseert in kwaliteit in de zorg.
Dit najaar wil het Utrechtse zorgbedrijf aan de Museumlaan 7 met een nieuw platform komen waar doktoren informatie over de uitkomsten van behandelingen met elkaar kunnen delen. Daar zal vooraf toestemming worden gevraagd aan patiënten voor het gebruik van hun informatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.