RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ruim 1100 aanvragen voor schadeclaim NS-transporten WOII

UTRECHT - In een week tijd heeft de NS ruim 1100 aanvragen voor een schadevergoeding binnengekregen van slachtoffers of nabestaanden van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met NS-treinen zijn gedeporteerd. Dat meldt de NOS.

In de Tweede Wereldoorlog vervoerde de NS in opdracht van de bezetter Joden, Sinti en Roma naar kampen als Amersfoort, Vught en Westerbork. Deze mensen werden uiteindelijk vaak vermoord in concentratie- of vernietigingskampen.

In 2005 bood het Utrechtse spoorbedrijf al excuses aan voor het vervoeren van slachtoffers van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar werd besloten om ook schadevergoedingen te gaan uitkeren.

AANVRAGEN
Sinds afgelopen maandag kunnen mensen een aanvraag indienen bij een speciaal digitaal loket. Meer dan 250 aanvragen komen van slachtoffers, ruim twintig van hun weduwen of weduwnaars en ongeveer 800 van kinderen van slachtoffers. Meer dan 200 aanvragen komen uit andere landen dan ons land, aldus de NOS.

De NS heeft voor de komende jaren tientallen miljoenen euro's gereserveerd voor vergoedingen. De behandeling van een aanvraagt duurt maximaal 13 weken. De verantwoordelijke commissie streeft ernaar om aanvragen van mensen met een hoge leeftijd voorrang te geven.

Het loket blijft een jaar open.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -