RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Een keiharde dreun en duizenden doden: Oudewater herdenkt 80-jarige oorlog

1/2
OUDEWATER - "Het geknal was tot Amsterdam te horen toen onze stadsmuur werd beschoten met honderden kanonskogels", vertelt historica Nettie Stoppelenburg. Tientallen inwoners uit Oudewater hangen aan haar lippen, tijdens de jaarlijkse herdenking van deze aanval van het Spaanse leger.

De herdenking wordt al voor de 430ste keer gehouden in het oude stadhuis. Maar de laatste jaren wordt het steeds drukker. Kinderen en volwassenen zijn nieuwsgierig naar de geschiedenis van hun stad. "Ik denk dat deze gebeurtenis Oudewater heeft gevormd", vertelt Stoppelenburg. "Direct na de oorlog was er onder de overlevenden een sterk wij-gevoel. Dat is er nog steeds."

Oudewater herdenkt 80-jarige oorlog


SLAGVELD

Het verhaal wordt verteld aan de hand van een groot schilderij. Daarop zien we de stad van bovenaf. In de verte komen de Spanjaarden op paarden Oudewater binnenvallen. De kerk staat in brand: het is een waar slagveld. Duizenden mensen hebben het niet overleefd.

Jan Pieterszoon van der Lee wist wťl aan de dood te ontsnappen. Ook hij hangt met een portret in het oude Stadhuis. "Het is een verre voorvader van mij", vertelt Saskia met dezelfde achternaam als Jan Pieterszoon. "Het was een pittig mannetje", zegt ze lachend.

SMOES

Van der Lee was in die tijd kapitein van de schutterij. Hij had een belangrijke rol in het stadsbestuur van Oudewater. De Spanjaarden wisten hem al gauw te vinden, maar met een smoes kon hij hen afleiden. "Hij zei dat er een grote geldschat verstopt lag in de tuin van zijn oom. Eenmaal daar haalde ťťn van de twee soldaten een schep: dat was het moment dat hij de andere soldaat kon overmeesteren."

Gelijkenissen met het portret zijn er niet: Saskia lijkt niet op haar heldhaftige verre voorvader. "Ook qua karakter ben ik minder heldhaftig denk ik. Ik had deze oorlog niet overleefd."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht