Man uit Houten scoort koopje bij veiling: portret van muzieklegende

© ANP
HOUTEN - Thiemo Wind uit Houten heeft tot zijn eigen verrassing een bijzondere koop gedaan bij een online veilinghuis. Hij schafte een geschilderd portret van componist Jan van Gilse voor een prikkie aan. Dat lijkt een dure fout van Buma/Stemra.
De auteursrechtenorganisatie had het portret van Van Gilse jarenlang aan de muur hangen, schrijft de Volkskrant. Niet toevallig, want de componist was medeoprichter van Buma/Stemra. Maar omdat het schilderij niet meer bij het interieur paste, ging het naar een veilinghuis.
Wind zat zoals wel vaker te speuren op het internet en stuitte op het kunstwerk. Hij deed een bod, en was daarmee de enige. Dus had de Houtenaar het portret ver onder de waardeprijs binnen. "Klaarblijkelijk had niemand het in de gaten", vertelt hij aan de krant. "Maar het zat me niet lekker."

ONDERZOEK

De inwoner van Houten is bekend in de muziekwereld. Zo werkte hij jarenlang als muziekjournalist bij De Telegraaf. Dus deed hij wat onderzoek. Via via kwam hij erachter dat het werk van Buma/Stemra was. Hij nam contact op met een medewerker en die vertelde dat het bedrijf inderdaad van het kunstwerk af wil.

SCHOKKEND

Schokkend, vindt Wind. "Buma/Stemra is een organisatie waar jaarlijks miljoenen in omgaan, die op moet komen voor componisten. Dat zo'n club dan geen besef heeft van de Nederlandse muziekgeschiedenis, laat staan van zijn eigen geschiedenis, vind ik heel triest."
Het portret van componist Van Gilse is gemaakt door Heinrich Martin Krabbé, de grootvader van Tim en Jeroen Krabbé die leefde van 1868 tot 1931. Krabbé was destijds een van de bekendste Nederlandse portretschilders.

OPERA

Van Gilse kwam vorig jaar weer onder de aandacht toen zijn opera Thijl voor het eerst in 28 jaar tijd weer werd uitgevoerd. Het Utrechtsch Studenten Concert deed dat in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, met lovende recensies tot gevolg.
Een woordvoerder van Buma/Stemra laat aan de Volkskrant weten dat wordt uitgezocht of er voldoende kennis was over de (emotionele) waarde van het schilderij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.