Oproep aan arme Leusdenaren: er is geld over

© RTV Utrecht
LEUSDEN - In Leusden start vandaag een campagne om armoede te bestrijden. De gemeente kent een aantal regelingen om mensen met financiële problemen te helpen, maar daar wordt te weinig gebruik van gemaakt vindt wethouder Patrick Kiel. "Er blijft budget over."
Hoeveel mensen in de gemeente financiële problemen hebben is onduidelijk. Kiel: "We hebben als gemeente geen goede cijfers. Landelijk wordt gesproken van één op de acht gezinnen." De wethouder denkt dat mensen niet van het bestaan van alle regelingen afweten en dat schaamte sommige mensen ook weerhoudt om hulp te zoeken.
Eerder dit jaar startte de gemeente al het Geldloket, waar inwoners terecht kunnen met vragen. Dat loket heeft een preventieve functie. Als er al problemen zijn kunnen Leusdenaren in aanmerking komen voor het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen, een collectieve zorgverzekeringen of bijvoorbeeld bijdragen voor de kosten van kinderen.
Met behulp van reclameborden, facebookacties en advertenties wil de gemeente mensen wijzen op de mogelijkheden tot hulp. Als het aan Kiel ligt wordt die campagne meerdere keren per jaar gevoerd. "We zien gewoon dat een aantal regelingen veel gebruikt wordt, maar ook dat er regelingen zijn waar budget over blijft." Maar geld speelt in dit geval geen rol, zegt Kiel. "Die hulp is er gewoon voor mensen die dat nodig hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.