St. Antonius: steeds meer vraag naar waakmaatjes bij overlijden patiënt

© Jelle Boontje, SXC
UTRECHT - Het waakmaatjesproject van het St. Antonius Ziekenhuis in zowel Utrecht als Nieuwegein lijkt een succes. Bij dit project worden mensen ingezet bij terminale patiënten zodat zij niet alleen zijn als ze komen te overlijden. Volgens het ziekenhuis is er steeds meer vraag naar een vrijwilliger die de patiënt in de laatste fase bijstaat.
Het project ging drie maanden geleden van start. "De werkgroep psychosociale oncologische zorg en het palliatieve adviesteam constateerden dat er vaak patiënten zijn die alleen overlijden. Niet iedereen heeft namelijk familie om zich heen en de verpleging kan niet 24 uur per dag bij een patiënt zitten", vertelt coördinator vrijwilligers Elma Geertman van het St. Antonius Ziekenhuis. "Toen kwam de vraag om daar vrijwilligers op te zetten."

NIET ALLEEN

Voor vrijwilligers kan het heftig zijn om aanwezig te zijn bij het overlijden van een patiënt. Toch geldt dat niet voor iedereen. "Het wordt heel wisselend ervaren. Het is een onbekende voor de vrijwilliger: ze leven wel mee, maar ze hebben wel een afstand tot de patiënt. De vrijwilligers vinden het mooi om mee te lopen in de laatste fase van een patiënt en dat je honderd procent zorg mag bieden, waardoor iemand dus niet alleen is bij het sterven."
De waakmaatjes krijgen ook begeleiding wanneer zij bij een overlijden aanwezig zijn geweest. "Als we de planning maken, komen de vrijwilligers op de afdeling. Ze hebben dan een voorgesprek met de verpleegkundige. Mocht een patiënt komen te overleden, dan volgt er een nazorggesprek."

WACHTLIJST

Inmiddels zijn er in Utrecht en Nieuwegein ruim twintig waakmaatjes actief. "We hebben een kleine wachtlijst. Als we zien dat er steeds meer aanvragen komen, wat we nu al ervaren, dan gaan we zeker mensen van de wachtlijst halen om mensen aan het team toe te voegen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.