Fietsstad-verkiezing geopend: "De paden in Utrecht mogen wel wat breder"

De Fietsersbond is blij met de Tolsteegsingel, die sinds kort een 'fietsstraat' is.
De Fietsersbond is blij met de Tolsteegsingel, die sinds kort een 'fietsstraat' is. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf vandaag barst de strijd om de titel 'Fietsstad 2020' los. Fietsers kunnen een online enquête invullen en aan de hand daarvan wordt de winnaar bepaald. Een prestigieuze prijs, die zomaar eens in handen van Utrecht zou kunnen vallen.
Mocht het lukken, dan pakt de Domstad de titel af van Houten. Eerder won Veenendaal ook al eens.

UTRECHT AMBITIEUS

Jaap Kamminga van de Fietsersbond is positief over de kansen van Utrecht. "Utrecht laat met de grootste fietsenstalling ter wereld (die volgende week wordt geopend, red.) zien de ambitie te hebben de fietser in de watten te leggen. Maar uiteindelijk is het woord niet aan mij maar aan de mensen die de enquête invullen".
In de vragenlijst komen ook onderwerpen aan bod zoals hoe goed de verkeerslichten staan afgesteld en of er plassen op het wegdek liggen.
De fietspaden mogen wel wat breder, vooral die van de stad naar de Uithof.
Fietsster in Utrecht

SMAKKELAARSVELD

Dat Utrecht heel veel drukker is dan bijvoorbeeld Houten, maakt de gemeente volgens Kamminga niet meteen kansloos. Hij vertelt dat tegenover Radio M Utrecht op de kruising van de Catharijnesingel met het Smakkelaarsveld. Een berucht kruispunt vlakbij Utrecht Centraal, waar dagelijks duizenden fietsers langskomen.
"Het mooie hier is dat het een van de drukste fietspaden van Nederland is. De stromen komen van alle kanten en je ziet dat elkaar nog steeds allemaal goed passeren. Het is niet makkelijk, maar je ziet dat de fiets hier echt z'n plek inneemt."
Geheel in lijn met de ambities van het stadsbestuur. In het vorig jaar gepresenteerde collegeakkoord was veel aandacht voor de fiets. Utrecht wil niet alleen dé Fietsstad van Nederland worden, maar zelfs van de wereld.
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij fietst op de Tolsteegsingel, de nieuwe fietsstraat.

INTERNATIONALE ALLURE

Kamminga snapt dat Utrecht graag zo'n officiële titel in de wacht sleept. "Internationaal betekent het heel veel. Houten bijvoorbeeld heeft afgelopen jaar meer dan honderd internationale delegaties over de vloer gehad. Die kwamen kijken en leren. Hoe ontwerp je dat nou? Hoe breed moet het zijn?"
Utrecht laat zien de ambitie te hebben de fietser in de watten te leggen.
Jaap Kamminga (Fietsersbond)

VERBETERPUNTEN

Toch is er ook kritiek, ontdekt Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij. Hij spreekt in de haastige ochtendspits enkele fietsers aan en die plaatsen kanttekeningen. "De fietspaden mogen wel wat breder", zegt een vrouw. "Vooral de route tussen de stad en de Uithof." Een andere vrouw klaagt over de vele 'fietsfiles' tijdens de spits.
Kamminga sluit af met een positieve noot: de Tolsteegsingel. Die is net als enkele andere singels omgedoopt tot 'fietsstraat'. Aan beide kanten liggen brede rode stukken asfalt en automobilisten zijn 'te gast'. Volgens hem levert dat een stuk minder chaos op.
De enquête invullen kan via deze link.
Wordt Utrecht de beste fietsstad van Nederland?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.