Lange wachttijden voor rolstoelonderdelen: "Ik kan nu niet doen en laten wat ik wil"

UTRECHT - De wachttijden bij het Hulpmiddelencentrum zijn de afgelopen maanden sterk opgelopen. Het bedrijf levert hulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen en onderdelen daarvan.
Het Hulpmiddelencentrum heeft contracten met zes gemeenten in de provincie Utrecht. Dat zijn De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Woerden, Utrecht en Veenendaal. Via de WMO leveren zij dus onder andere reserveonderdelen en service voor rolstoelen.
De Utrechtse rolstoelgebruiker Bertus Brandenburg is een van de klanten die last heeft van de langere wachttijden. "Twee bandjes zijn nu al 14 dagen onderweg. Mijn banden zijn ondertussen al helemaal kaal. Zometeen moet ik gaan bellen als ze lek gaan, want dat is het risico."
Dat de levering van twee bandjes op zich laat wachten lijkt misschien een klein probleem. Maar voor iemand die afhankelijk is van zijn rolstoel heeft zoiets consequenties, legt Brandenburg uit. "Het betekent dat je niet vrij bent, dat je niet kunt doen en laten wat je wilt. Ik had bijvoorbeeld naar Scheveningen gewild, maar dit houdt je dan tegen. Omdat je bang bent dat je banden lek gaan."
Een andere gedupeerde is Kees van der Ven. Ook hij zit in een rolstoel en ervaart nu problemen: "Ik zit nu op een kussen dat te klein is. Aan de zijkant heb ik tien centimeter over, waardoor je niet ideaal komt te zitten in de stoel." Door het verkeerde kussen zit Van der Ven scheef. Hij wacht al maanden op een reparatie en is bang blijvende fysieke schade op te lopen.

REACTIE HULPMIDDELENCENTRUM

Ernst Dijkstra, directeur van het Hulpmiddelencentrum, weet dat er problemen zijn. "Dat herkennen wij, dat erkennen wij. Maar anderhalve maand geleden hebben wij de weg omhoog ingezet. De achterstand moet worden weggewerkt. Dat is de situatie die er is."
Het bedrijf wijt de problemen aan een nieuw softwaresysteem. Het Hulpmiddelencentrum heeft meerdere kleinere bedrijven overgenomen en die werkten allemaal op een andere manier. Daar is sinds april verandering in gebracht en problemen zijn dan niet te vermijden, zegt Dijkstra. "Je wil natuurlijk nooit dat deze veranderingen in bedrijfsvoering een negatief effect heeft op de cliënten, die daar gebruik van maken. Inherent aan dit soort processen gebeurt dat wel, hoe je het wendt of keert. Dat betreuren wij, dus doen we er alles aan om dat tot een minimum te beperken."
Het centrum heeft veel contact met de gemeenten, waar Utrecht er dus één van is. Volgens de directeur zijn de problemen aan het eind van het jaar verholpen. Hij zegt dat de gemeente Utrecht tevreden is over hoe het bedrijf de problemen op gaat lossen: "In het algemeen krijgen we wel een terugkoppeling dat de stappen goed, specifiek en tijdsgebonden zijn. Wij zien dat we daar op de route lopen."

SERVICE

Brandenburg heeft ondertussen zijn bandjes zelf maar besteld, dan zijn ze er binnen twee dagen. "De servicecontracten zijn maandelijks 8 à 9 procent van de rolstoelprijskosten, daar mag je toch service voor verwachten. Als de problemen nog tot het einde van het jaar duren, dan ga ik met een protestbord voor de deur staan."
De rolstoelers laten ook weten dat ze de communicatie van het bedrijf gebrekkig vinden. Ze zeggen geen antwoord te krijgen op mails en telefoontjes. Dijkstra zegt toe deze week met een persbericht te komen waarmee hij ook de cliënten op de hoogte brengt van de situatie.

REACTIE GEMEENTE

In een reactie laat de gemeente Utrecht weten in verband met de vakantieperiode geen gegevens over 2019 te kunnen overleggen. Wel zegt Utrecht dat de ervaringen met leveranciers overwegend positief zijn en dat zij op dit moment voldoen aan de vraag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.