Ernstig bevuilde gebieden in Utrecht: 'Lood in je tuin? Handen wassen en vaak stofzuigen'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht liggen in totaal 66 gebieden die vervuild zijn. Daarvan zijn er 29 geclassificeerd als 'ernstig vervuild'. En weer 24 van die gebieden liggen in de stad Utrecht.
Dat blijkt uit een inventarisatie van Follow the Money en LocalFocus. De organisaties schreven verschillende (vaak wat grotere) gemeenten en alle provincies in het hele land aan om de vervuilde gebieden in kaart te brengen. In Utrecht zijn dus meer dan zestig van die gebieden aan te wijzen.
Dat is volgens Katharina Vlaanderen van Follow the Money niet meteen aan te duiden als een slechte score. Vlaanderen: "Utrecht is niet ineens het slechtste jongetje van de klas. Het is logisch dat hier meer bevuilde gebieden liggen dan in bijvoorbeeld Drenthe of Flevoland. In het westen hebben zich nu eenmaal altijd meer bedrijven gevestigd, en daar komt deze bevuiling vandaan."
Het gaat om bedrijven die in de tachtiger jaren op de bevuilde gebieden hebben gestaan. In die tijd waren er veel chemische wasserettes en stomerijen, metaalwarenfabrieken en ook stortplaatsen.

LOMBOK

Uit de inventarisatie bleek dat het grootste deel van de ernstig vervuilde grond in de stad Utrecht ligt. Er zijn ook gebieden dusdanig vervuild dat het een gevaar voor de gezondheid van mensen kan betekenen. Onder meer in de wijk Lombok is dat het geval. In die wijk is al vaker vervuilde grond gevonden met onder meer metalen als zink, koper, lood en barium.
Een paar jaar geleden werd er in Lombok in een aantal binnentuinen nog lood gevonden. Vlaanderen: "Er is wel een soort beleid dat je het beste kunt volgen als er lood in je tuin ligt. Zo is het verstandig om vaak je handen te wassen en te stofzuigen omdat je anders veel lood binnen krijgt. Er is geen acceptabel gehalte aan lood dat je binnen kunt krijgen zonder dat het schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden zijn dat."
"Als je weet dat er lood in je tuin ligt, is het maar de vraag of je er een moestuintje mag aanleggen", vervolgt Vlaanderen. "Ook voor kinderen is het riskant. Kleine kinderen die kruipen of veel buiten spelen moet je goed in de gaten houden want die nemen het lood nog beter op dan volwassenen."

IN CONTACT MET LOOD

In contact komen met lood kan je neurologische ontwikkeling aantasten, legt Vlaanderen uit. "Er is getest met kinderen en volwassenen en een hoog loodgehalte kan je IQ-gehalte negatief beïnvloeden. Dus ook op volwassenen heeft het nog invloed, ook al werd vroeger gedacht van niet."
In onder meer Amersfoort, De Bilt, Doorn en Driebergen ligt ook ernstig vervuilde grond. Via de website bodemloket.nl kun je vinden waar dat precies ligt. Daarop kun je een adres invullen en dan krijg je de laatste rapporten te zien, mocht de grond vervuild zijn.
De bevuilde grond wordt nog wel schoongemaakt. Rijkswaterstaat heeft een aantal jaren geleden al gezegd alle vervuilde gebieden in 2020 op te hebben geruimd. Of dat gaat lukken is maar de vraag. In de begroting is ook al rekening gehouden met kosten voor het opruimen na 2020.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.