Celstraf, taakstraf en rijontzegging voor doodrijden 15-jarige maaltijdbezorger

© Michiel van Beers
UTRECHT - Een 22-jarige man uit Breukelen is veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het doodrijden van een maaltijdbezorger op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De jongen van 15 werd geschept toen hij de weg overstak en overleed een dag later aan zijn verwondingen.
Naast de celstraf heeft de rechtbank ook een taakstraf van 80 uur opgelegd, moet de verdachte zich laten behandelen voor zijn softdrugsgebruik en mag de man de komende twee jaar niet meer achter het stuur stappen.

CANNABIS

De 22-jarige bestuurder was op de avond van het ongeluk onderweg van Utrecht naar zijn woonplaats Breukelen. Uit onderzoek blijkt dat hij onder invloed van cannabis was. Ook reed hij veel te hard: tachtig kilometer per uur, terwijl daar op de Amsterdamsestraatweg maximaal vijftig is toegestaan.
Volgens de rechtbank blijkt uit het onderzoek dat de jongen van 15 zonder problemen de overkant had kunnen halen, als de verdachte zich aan de toegestane snelheid had gehouden. De rechter spreekt van "een ernstig gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van andere verkeersdeelnemers".

EIS WAS HOGER

Het Openbaar Ministerie eiste eerder een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, en een rijontzegging van drie jaar. De rechtbank komt uit op een lagere straf, onder meer doordat de verdachte nog jong is en niet eerder met justitie in aanraking kwam. Ook wil de rechter dat de nadruk komt op een gedragsverandering. Daarom komt de man onder toezicht van de reclassering en moet hij zich laten behandelen.
De advocaat vroeg eerder alleen een behandeling en taakstraf op te leggen. De rechter was het daar niet mee eens en zegt dat dat geen recht zou doen aan de ernst van wat er is gebeurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.