RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Onderzoekers Universiteit Utrecht: "Was op festival handen regelmatig tegen poepbacterie"

UTRECHT - Wetenschappers van de Universiteit Utrecht roepen festivalbezoekers op om zelf te zorgen voor ontsmettingsmiddel voor de handen. Zij onderzochten op festival de Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde hoe schoon de handen van de bezoekers waren. Niet schoon, zo bleek. Zo'n driekwart van de bezoekers bleek poepbacteriŽn op de handen te hebben.

Deelnemers van het onderzoek trokken een handschoen met vloeistof aan, lieten dit even inwerken en leverden de handschoen vervolgens in. De wetenschappers kweekten de vloeistof uit de handschoen en onderzochten de vloeistof daarna op aanwezigheid van micro-organismen.

Volgens onderzoeker Len Lipman is de aanwezigheid van poepbacteriŽn op de handen een indicator van slechtere persoonlijke hygiŽne. "Bezoekers van grote festivals kunnen zelf hygiŽnische maatregelen nemen", aldus Lipman.

"Deze bacteriŽn kun je via veel routes op je handen krijgen, bijvoorbeeld vanuit de omgeving, na toiletbezoek of via contacten met andere mensen. Het vinden van deze bacteriŽn op handen laat zien dat er een kans is op het oplopen van een infectie via de fecaal-orale infectie, dat is een infectie door inname van micro organismen via de mond."

Het devies? Goed handen wassen na het eten en toiletbezoek. "Bezoekers kunnen zelf een ontsmettingsmiddel zoals alcoholdoekjes meenemen en deze gebruiken om regelmatig de handen te reinigen, zeker voor ze iets gaan eten of drinken." Bovendien, zo stelt Lipman, moet de organisatie van grote festivals het festivalterrein van voldoende handwaspunten voorzien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht