Buitenlandse studenten vinden moeilijk kamer in Utrecht: "Je kunt niet op en neer reizen vanuit China"

© Pixabay
UTRECHT - Met het nieuwe academische jaar in aantocht komt ook een golf nieuwe studenten de stad Utrecht binnen. Volgens de gemeente is er een actueel tekort van 8575 studentenkamers. Een kamer vinden is dus moeilijk, helemaal voor buitenlandse studenten. Zij spreken de taal niet en hebben geen netwerk.
"Het probleem is zo ongelofelijk schrijnend dat er echt wat mee moet gebeuren." Tijn Tas is voorzitter van Vidius, de belangenbehartiger van studenten in Utrecht. Volgens Tas worden studenten uit het buitenland naar Nederland gelokt, waarvan een deel geen kamer kan vinden. In Utrecht zijn er noodvoorzieningen voor die kamerlozen.
Dan komen ze in een Stayokay te zitten. Met zijn twaalven in een kamer.
Tijn Tas, voorzitter Vidius
Dat is volgens Tas niet goed geregeld. "Dan komen ze in een Stayokay te zitten. Met zijn twaalven in een kamer. Vorig jaar was het tarief 666 euro per maand. Dat is dus én bizar hoog én ze hebben geen privacy én ze hebben geen goede kamer. Als ze daarna nog geen goeie kamer hebben worden ze gewoon losgelaten en in sommige gevallen is het zelfs zo erg dat ze hun studie moeten afbreken en terug moeten naar het land van herkomst."
De 24-jarige Sinakho uit Zuid-Afrika beaamt dat het moeilijk is om een kamer te vinden in Utrecht. "Zeer moeilijk", zegt ze. Ze gaat een master literatuur volgen aan de universiteit en wist op het nippertje een kamer te vinden. Volgens de Zuid-Afrikaanse was een kamer vinden moeilijker dan haar visum regelen en toegelaten worden tot de universiteit. "Iedereen zei dat het moeilijk zou worden, en het is ook echt moeilijk."

UNIVERSITEIT

"Het is altijd nog maar de vraag of ze allemaal komen, maar naar prognose komen er dit jaar tweeduizend nieuwe buitenlandse studenten." Aan het woord is Sonja Kloppenburg, woordvoerder van de Universiteit Utrecht. "Dit jaar zijn er van de driehonderd van de tweeduizend die nog geen woning gevonden hebben. Dus de verwachting is, altijd voorzichtig zijn, maar de verwachting is dat er niet zo veel zullen zijn die niks kunnen vinden en niet in de piekbedden terecht kunnen."
Het is juist die enkele student die ook na twee maanden nog geen kamer vindt om wie Tijn Tas zich zorgen maakt. Nederlandse studenten zonder kamer kunnen vaak nog op en neer reizen van hun ouderlijk huis. "Je kan niet zomaar op en neer reizen vanuit China als je geen kamer hebt. Dan is het ook nog eens zo dat studenten die in die situatie zitten ze bovengemiddeld vaak worden uitgebuit."
Je kan niet zomaar op en neer reizen vanuit China als je geen kamer hebt
Tijn Tas, voorzitter Vidius
Dat buitenlandse studenten een doelwit zijn merkte Sinakho ook. Zij moest zich door een woud aan oplichters worstelen voor ze uiteindelijk als reserve in een door de universiteit gereserveerde kamer terecht kon. Ze voelde zich alleen en reserveerde voor de zekerheid een hostel. Dat geld, 400 euro, is ze kwijt. Ze neemt het voor lief. "Het is wel een enorme opluchting om niet mijn thuisland te verlaten voor een ander land in de wetenschap dat ik daar dakloos zou zijn."

BIJBOUWEN

Speciaal voor de buitenlandse studenten reserveert de universiteit woningen bij verhuurders, daarnaast geven ze voorlichting en wordt er gewaarschuwd dat het vinden van een woning in de stad erg moeilijk is. Maar de universiteit is geen woningverstrekker, zegt Kloppenburg. "Al willen we natuurlijk wel graag dat er voor alle studenten woningen zijn."
De universiteit en belangenbehartiger Vidius zijn continu in gesprek met de gemeenten over studentenwoningen. Utrecht is van plan 2500 'studenteneenheden' bij te bouwen voor 2023. Een snelle rekensom leert dat het woningtekort van 8575 kamers dan bij lange na niet is opgelost. Tijn Tas: "Wij roepen ook echt op om dit samen op te pakken. Ga samen naar die oplossing kijken, alleen dan kan je ervoor zorgen iedereen een normale plek hier heeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.