Anticonceptiecamper en spermaballonnen: studenten moeten veiliger vrijen

UTRECHT - Eén op de vier studenten gebruikt onbetrouwbare methoden als anticonceptie. Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers Stichting. Om een nieuwe lading studenten te behoeden voor ongewenste zwangerschappen of soa's staat de anticonceptiecamper op de Utrechtse Introductie Tijd.
Naast de anticonceptiemiddelen, is ook condoomgebruik tijdens een onenightstand een groot gespreksonderwerp. "Ongeveer 40 procent van de studenten gebruikt bij de laatste onenightstand geen condoom", vertelt Amy Mante Adu van de Rutgers Stichting.

OPLEIDINGSNIVEAU

Hoe er met veilig vrijen wordt omgegaan, verschilt per opleidingsniveau. "Mbo'ers gebruiken net iets vaker een condoom bij een onenightstand dan hbo'ers en wo'ers. Maar als het gaat om onveilige anticonceptiemethodes, kiezen de hbo'ers en wo'ers voor veiligere keuzes", legt Mante Adu uit.
Volgens haar heeft het er onder meer mee te maken dat jongeren een condoom gebruiken niet prettig vinden. "Je moet er iedere keer aan denken, je moet het bij je hebben en dat zijn toch wel drempels om het te gebruiken," licht Mante Adu toe.

BLIJVEN INFORMEREN

De GGD beaamt dat ze in de wachtkamer vooral studenten zien die een condoom zijn vergeten tijdens de onenightstand. De Rutgers Stichting wil daarom het gesprek aan blijven gaan met jongeren. "Jongeren beginnen nu eenmaal op verschillende leeftijden met seks," vertelt Mante Adu. "Sommige jongeren beginnen vroeg, sommige jongeren beginnen later."
"Ook jongeren in hun studententijd, die dan wat gaan experimenteren, willen we blijven informeren. Daarom gaan we het gesprek nog een keer aan, na alle uitleg op de middelbare school", aldus Mante Adu.
Om een nieuwe lading studenten te behoeden voor ongewenste zwangerschappen of soa's staat de anticonceptiecamper op de Utrechtse Introductie Tijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.