Prinses Christina (72) overleden

Prinses Christina in 2017 met haar neef prins Jaime en zijn vrouw prinses Viktoria.
Prinses Christina in 2017 met haar neef prins Jaime en zijn vrouw prinses Viktoria. © ANP
SOESTDIJK/UTRECHT - Prinses Christina is vanmorgen op Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd overleden. De prinses leed aan botkanker. Het koninklijk huis deelde het bericht vandaag onder meer via Twitter, waarin Willem-Alexander, Máxima en Beatrix hun verdriet uiten.
Prinses Christina is in 1947 geboren op Paleis Soestdijk in Baarn. Op 9 oktober 1947 is Christina gedoopt in de Domkerk in Utrecht. Ze was de vierde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, na Beatrix, Irene en Margriet. Ze meed de schijnwerpers en was dan ook de minst bekende zus van het viertal. Ze woonde in onder meer New York en Italië. Vorig jaar juni werd bekend dat ze botkanker had.

MARIJKE

Christina's officiële roepnaam was Marijke, maar dit liet ze in 1963 veranderen in haar tweede naam Christina. Net als haar oudere zussen ging ze in Baarn naar school. Ze bezocht daar de Nieuwe Baarnsche School en het Baarnsch Lyceum.
Christina trouwde met de Cubaanse Jorge Guillermo. Hun gezin woonde in de jaren zeventig bij Juliana en Bernhard op Paleis Soestdijk. Het huwelijk vond plaats in 1975 in het gemeentehuis van Baarn. Op diezelfde dag vond ook de kerkelijke inzegening plaats in de Domkerk in Utrecht. Ze kregen samen drie kinderen, Bernardo, Nicolás en Juliana. Op 25 april 1996 is het paar gescheiden. Sinds haar huwelijk kwam Christina niet meer voor troonsopvolging in aanmerking.
GREET HOFMANS-AFFAIRE
Doordat haar moeder Juliana tijdens de zwangerschap besmet was met rodehond werd Christina geboren met een oogafwijking. Ze was blind aan één oog. De lens van haar andere oog was vertroebeld. Omdat haar ouders bang waren dat de prinses volledig blind zou worden, stelde prins Bernhard koningin Juliana voor aan gebedsgenezers Greet Hofmans.
Prinses Christina met haar moeder Juliana.
Prinses Christina met haar moeder Juliana. © ANP
Hofmans bleef negen jaar lang als adviseur Paleis Soestdijk bezoeken. Haar pacifistische ideeën botsten met die van het kabinet en veroorzaakten zelfs een crisis in het koninklijk huwelijk. Prins Bernhard tipte het Duitse tijdschrift Der Spiegel over wat later de 'Greet Hofmans-affaire' werd genoemd. Uiteindelijk werden Hofmans en een aantal van haar aanhangers op last van de regering verwijderd uit de hofhouding.

PRINSES CHRISTINA CONCOURS

Prinses Christina volgde een zangopleiding aan het conservatorium in de Canadese stad Montreal en gaf onder meer zangles aan kinderen in New York. Ze zong bij diverse plechtigheden van de koninklijke familie en nam twee cd's op. In 1990 werd het toenmalige Edith Stein Concours naar haar vernoemd. Het prestigieuze jaarlijkse festival voor jonge muziektalenten heet sindsdien Prinses Christina Concours. Ze was lid van het comité van aanbeveling van de stichting.
In de laatste jaren van haar leven gaf prinses Christina dans- en klanktherapie. Ze volgde daarvoor een opleiding tot danstherapeut en werkte onder meer met visueel beperkten.

CREMATIE

Het lichaam van de prinses, de jongste zus van prinses Beatrix, wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.