'Zorgenkindje' Christina leefde ondanks oogafwijking een normaal leven

Christina leefde het liefste in de luwte.
Christina leefde het liefste in de luwte. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - "Christina was een pittige tante die heel goed wist wat ze wilde". Dat zegt Han van Bree, historicus en koningshuisdeskundige. Van Bree overdenkt het leven van de 72-jarige prinses, die vanochtend overleed aan de gevolgen van botkanker.
Volgens Van Bree was prinses Christina echt een kleindochter van haar grootmoeder Wilhelmina. "Net zo pittig", vertelt hij. "Ondanks haar oogafwijking heeft Christina een normaal leven geleid." Omdat Juliana tijdens haar zwangerschap besmet was met rodehond, werd Christina geboren met een oogafwijking. Ze was blind aan één oog en de lens van haar andere was vertroebeld.
Tekst gaat verder onder foto.
Prinses Christina in haar jonge jaren.
Prinses Christina in haar jonge jaren. © ANP
GREET HOFMANS-AFFAIRE
Door dat gegeven komt Christina op jonge leeftijd onbedoeld terecht in een crisis over het voortbestaan van de Nederlandse monarchie. Haar ouders waren bang dat de prinses volledig blind zou worden. Van Bree: "De medische wetenschap kon niets meer doen. Bernhard hoorde via vrienden over een gebedsgenezeres, Greet Hofmans. Die kwam uiteindelijk aan het Hof terecht."
De ideeën van Hofmans strookten niet met die van het kabinet. Uiteindelijk werden Hofmans en een aantal van haar aanhangers op last van de regering verwijderd uit de hofhouding. Later zou dit bekend staan als de Greet Hofmans-affaire.

NAAM

Op jonge leeftijd veranderde Christina, die als kind nog Marijke werd genoemd, haar naam. "Ze vond Marijke te gewoon, ze was toch een prinses? Daarnaast was de toenmalig Deense koningin Christina haar grote voorbeeld. Die vond ze eigenzinnig. Bovendien was Christina haar doopnaam, daardoor kon ze makkelijk haar naam aanpassen."
Christina was de jongste van vier, een beetje het zorgenkind", zegt Van Bree. "Op vroegere filmpjes en foto's is te zien dat Beatrix zich voortdurend over Marijke ontfermde. Verder was ze een van de vier zussen, die alle vier op zichzelf gesteld waren. Op feestjes waren ze er wel voor elkaar."
Volgens Van Bree had Christina de beste band met Beatrix. Ze woonde zelfs nog een tijdje bij de voormalig koningin in de buurt, in het appartement boven de Koninklijke Stallen in Den Haag. Churchill was haar peetvader, vertelt Van Bree. "Dat was natuurlijk de oorlogsheld in die tijd. Vader Bernhard heeft ook in Londen gezeten. Er was sprake van een nauwe band tussen Nederland en de Britten."

KONINGSHUIS

Christina had weinig op met het koningshuis. Ze deed er dan ook afstand van toen ze trouwde met de Cubaan Jorge Guillermo. Zelf zei ze daarover: "Ik vind het prettig dat ik geen lid was. Ik stond ook ver onderaan de rij."
Met Guillermo kreeg ze drie kinderen. Ze heeft ook vier kleinkinderen. In 1996 scheidde het paar. Het is niet bekend of ze daarna nog een vaste relatie heeft gehad.
Tekst gaat verder onder de foto.
De prinses trouwde met de Cubaanse Jorge Guillermo.
De prinses trouwde met de Cubaanse Jorge Guillermo. © ANP
Christina leefde het liefste in de luwte. Na haar opleiding als zangpedagoog in Groningen vertrok ze naar Canada. In Montreal schreef ze zich in op het conservatorium. Van Bree: "Later werkte ze in Amerika met kansarme kinderen. Daar ontmoette ze haar man. Ze was ook bezig met spiritualiteit, klankschalen en aura lezen. Daarvoor had ze een praktijk, om mensen spiritueel te helpen."

ZINGEN

Wat Christina het liefst deed, was zingen. "Muziek doet het brein zingen, en dat is waar", aldus de prinses. De keuze voor het conservatorium in Canada was dan ook een bewuste. Ze wilde zingen en leren, zonder in de publiciteit te staan.
Tekst gaat verder onder de foto.
Christina zingt hier bij de uitvaart van haar vader Bernhard.
Christina zingt hier bij de uitvaart van haar vader Bernhard. © ANP
Toch leerde Nederland haar zangtalent kennen. Ze verscheen soms op goede doelen om te zingen en deed dat ook bij familieaangelegenheden. Op de beide uitvaartplechtigheden van haar ouders zong Christina een lied. Ze zong ook bij de huwelijken van haar zoon en haar neef. In 2000 bracht ze zelfs een kerst-cd uit. Daarop zingt ze samen met deelnemers van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours. Ook nam ze een duet met Rob de Nijs op. De opbrengst was bestemd voor het Concours en voor de slachtoffers van 9/11.

KRITIEK

De levenswandel van prinses bleef ondanks haar bestaan buiten het publieke oog niet onbesproken. Tien jaar geleden werd bekend dat ze behoorlijk bespaarde op het betalen van vermogensbelasting door brievenbusfirma's op het Britse eiland Guernsey. De firma's werden bestuurd vanuit een stichting die zetelde in Paleis Noordeinde, indertijd het werkpaleis van koningin Beatrix. Hoewel de constructie legaal was, werd het in strijd geacht met de voorbeeldfunctie die bij de koninklijke familie hoort. De belastingroute bleef, maar werd van de stichting verplaatst naar een vermogensbeheerder in Eindhoven.
Ook verdiende Christina aan het verkopen van kunst uit de erfenis van Wilhelmina en Juliana. Met name op het veilen van een tekening van Rubens kwam eerder dit jaar veel kritiek, omdat het werk niet eerst aan Nederlandse musea was aangeboden. Het werk leverde ruim zeven miljoen euro op. De koper bleef anoniem. Volgens premier Rutte ging het om privébezit en was de verkoop juridisch dus geen probleem.
Tekst gaat verder onder de foto.
De prinses is trots op haar kerst-cd.
De prinses is trots op haar kerst-cd. © ANP

LUWTE

Behalve in Amerika heeft ze ook in Italië en Engeland gewoond. Van Bree: "Tot op het laatste moment woonde en werkte ze nog in Londen. Voor gelegenheden kwam ze naar Nederland. In de zomer ging ze altijd naar Italië." In juni 2018 maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat er in het najaar van 2017 botkanker bij de prinses was geconstateerd. Vanmorgen is ze aan de gevolgen van die ziekte overleden.
Christina ligt opgebaard in Den Haag. De koninklijke familie heeft een condoleanceregister geopend, die online ingevuld kan worden. In Lage Vuursche in de Stulpkerk is een condoleanceregister neergelegd, net als in het gemeentehuis van Baarn. De registers worden later aangeboden aan de koninklijke familie.
Er volgt nog een crematie, de eerste ooit binnen het Koninklijk Huis. Wat er met de as gebeurt is nog niet duidelijk. "De kinderen gaan dat vast bepalen", denkt Van Bree. "Ik vermoed niet dat de as bij de andere koninklijke leden wordt bijgezet. Waarschijnlijk wordt het ergens uitgestrooid. Ze is geen lid meer en bovendien leefde ze graag in de luwte. Dan is dit een mooie, logische afsluiting."
De prinses met twee van haar kinderen.
De prinses met twee van haar kinderen. © ANP

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.