Lantaarnpalen in Bunschoten volgeplakt met 'neuzenstickers'

© GinoPress
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Door wie ze erop zijn geplakt, is niet bekend, maar sinds kort hangen er in Bunschoten op verschillende plekken 'neuzenstickers'. Op de stickers staat een grote neus afgebeeld met een dikke rode streep er doorheen.
Vooral rond de voetbalvelden is de sticker veel te zien op lantaarnpalen. Door sommigen wordt de sticker als aanstootgevend gezien, maar het is niet bekend of dat ook zo bedoeld is. Mogelijk bedoelt de plakker het als grap en is het vooral gericht op voetbalclub Ajax.

AANSTOOTGEVEND

Het kan ook gericht zijn op Joden en dan wordt het wel aanstootgevend, legt het Centrum Informatie en Documentatie Israël uit: "Afbeeldingen van grote neuzen worden vaak als stereotyperende verwijzing richting Joden gebruikt. Deze sticker suggereert dus een verbodstoegang voor Joden en maakt daarbij gebruik van een antisemitische stereotypering. Het is zeker aanstootgevend, zowel het verbod als het stereotype".

BIOGASFABRIEK

Door inwoners en omwonenden wordt bij het zien van de stickers ook meteen aan de biogascentrale Van de Groep gedacht. Een enkeling vermoedt dat de stickers daar op doelen. Inwoners van Bunschoten ondervinden namelijk al lange tijd stankoverlast van de centrale.
Dergelijke stickers werden ook al eens in Amsterdam geplakt. Die zijn toen op last van de gemeente verwijderd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.