RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Grootste fietsenstalling ter wereld is geopend in Utrecht

1/5
UTRECHT - Staatssecretaris van Veldhoven is vandaag in Utrecht om de nieuwe fietsenstalling op het Stationsplein te openen. Met ruim 12.500 plaatsen is het de grootste fietsenstalling ter wereld. Volgens Van Veldhoven vormen fietsen en treinreizen een "gouden combinatie".

"Nederland is heel mobiel, we reizen steeds meer", zegt Van Veldhoven. "We gaan steeds vaker met de fiets en het openbaar vervoer. Dat is hard nodig tegen de files, maar ook goed voor de luchtkwaliteit en tegen klimaatverandering. Met name in Utrecht heb je een heel groot station en in de stad en de provincie wordt ook veel gefietst. Die gouden combinatie werkt het best als je met je fiets zo ongeveer tot onder het perron kunt komen.

IMMATERIEEL ERFGOED

"Fietsen moet worden opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur. Ze vindt onze fietscultuur onderdeel van de Nederlandse identiteit.

Nederland telt met ruim 22 miljoen rijwielen meer fietsen dan inwoners. "Kinderen gaan achterop de fiets naar school en later fietsen we zelf", zei Van Veldhoven vanmorgen op Radio M Utrecht. "Al onze kinderen doen een fietsexamen als ze tien jaar zijn. We krijgen het letterlijk met de paplepel ingegoten. We hebben een heel goede infrastructuur met veilige fietspaden en we fietsen ook steeds langer door."

NEDERLANDSE IDENTITEIT

Fietsen hoort gewoon bij ons, bedoelt Van Veldhoven en onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau bevestigt dat. "Het SCP vroeg mensen wat ze met de Nederlandse identiteit associŰren. De fiets staat in de top-5. In de lange lijst van immaterieel erfgoed mag hij dan niet ontbreken."

Het artikel gaat verder onder de foto.

 Fietsen hoort gewoon bij ons, vindt staatssecretaris Van Veldhoven. Fietsen hoort gewoon bij ons, vindt staatssecretaris Van Veldhoven. | Foto: RTV Utrecht / Danique Smit

De zogenoemde Inventaris Immaterieel Ergoed Nederland is een lijst met gebruiken en gewoontes die in ons land worden gekoesterd. Eerder werden bijvoorbeeld de Sint-Maartenviering in Utrecht, de Varsity op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten en de Koeienmart in Woerden aan de inventaris toegevoegd. Ook algemenere gebruiken als het vieren van Sinterklaas en Koningsdag staan op de lijst.

KLIMAATAKKOORD

In fietsen wordt door Nederland fors ge´nvesteerd. Zo trok het kabinet samen met provincies en gemeenten 350 miljoen euro uit voor fietsverbindingen in nieuwbouw binnen steden. Door het klimaatakkoord voegt het kabinet daar nog eens 75 miljoen euro aan toe om fietsenstallingen te bouwen.

Het artikel gaat verder onder de foto.

 "Het werkt het best als je met je fiets zo ongeveer onder het perron kunt komen." | Foto: RTV Utrecht / Timo Anceaux

Volgens de staatssecretaris wordt ook naar andere treinstations gekeken. "Ook in Overvecht en Lunetten moeten goede voorzieningen zijn, dus het breidt zich uit van de hoofdstations naar de andere ov-punten. In Den Haag wordt zelfs al gekeken naar de combinatie van de tram en de fiets."

KORTE RITJES

Van Veldhoven denkt overigens dat er nog altijd verbetering mogelijk is. "We pakken makkelijk de fiets en dat maakt ons uniek, maar het kan nog wat meer. Meer dan de helft van de ritjes onder de vijf kilometer wordt nog steeds met de auto gedaan. Soms kan het niet anders, maar als het wel anders kan is het ook heerlijk om op de fiets te stappen."

De grootste fietsenstalling ter wereld is geopend.


Staatssecretaris Van Veldhoven op Radio M Utrecht over de nieuwe fietsenstalling in Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht