Het is Wereldmuggendag: "Muggen doden meer mensen dan oorlog, geweld of terrorisme"

© Wiki Commons
PROVINCIE UTRECHT - Het is vandaag Wereldmuggendag. Dat is elk jaar op 20 augustus, want op die dag in 1897 ontdekte een Britse arts dat muggen verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van malaria. Die ziekte maakt nog altijd veel slachtoffers.
"Malaria alleen al zorgt voor 425.000 doden per jaar en als je naar muggen in z'n algemeenheid kijkt dan heb je het over 750.000 doden op jaarbasis", zegt onderzoeker en muggendeskundige Bart Knols. "Dat is nogal wat en bovendien meer dan het aantal doden dat veroorzaakt wordt door oorlog, geweld of terrorisme bij elkaar."

WESTNIJLVIRUS

World Mosquito Day is vooral een dag waarop er aandacht is voor de bestrijding van ziektes die veroorzaakt worden door muggen. Gelukkig is de kans zeer klein dat je in Nederland malaria oploopt doordat je door een mug gestoken wordt. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1959. Toch is waakzaamheid geboden, want veel muggenziektes die een gevaar zijn voor de volksgezondheid komen onze kant op, zoals het westnijlvirus bijvoorbeeld.
Knols: "Het zijn ziekten die uit verre landen komen, meegekomen met mensen naar Europa. Daar komen ze exotische muggen tegen, zoals de tijgermug. Dus dan heb je een Aziatische mug en die komt een Afrikaans virus tegen en die besmet burgers binnen de EU. Er zijn dingen aan het veranderen. Het westnijlvirus bijvoorbeeld is waargenomen bij vogels in Duitsland. Het is een kwestie van tijd voordat we het virus ook in Nederland aantreffen."
BUSH-BUSH
Huisarts Monique Munters uit Amersfoort adviseert mensen die op de reis gaan dan ook goed voorbereid op pad te gaan zodat ze geen ziektes oplopen en mee naar huis nemen. "Als er malaria is en je weet van tevoren dat je daar terecht komt dan vind ik eigenlijk dat je pillen moet slikken en als je dat niet wilt dan neem je een noodkuur mee. Zeker als je ergens in de bush-bush bent en er is geen ziekenhuis in de buurt."

BROEDPLAATS

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een klamboe, citroenkaars of smeren met deet kan natuurlijk helpen om muggen op afstand te houden. Maar volgens muggenexpert Bart Knols is het belangrijkst om het probleem bij de bron aan te pakken. "Ga op zoek naar de broedplaatsen. Een emmer waar water in staat, een dakgoot die niet goed afwatert, daar zitten die larven in. Op het moment dat je die opruimt, ben je grotendeels van je probleem af."

FASCINEREND

Muggen, het blijven vervelende en soms gevaarlijke insecten dus. Onderzoeker Bart Knols is dan ook blij dat vandaag in het teken staat van het bestrijden ervan. En de mug blijft hem mateloos interesseren. "Wereldwijd staan er 3 miljard mensen bloot aan een infectie met malaria. Dat is een enorme impact op de mensheid. Je kunt de mug dus niet onderschatten. Het is een fascinerend onderwerp."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.