Binnenvaartschipper die bootje ramde krijgt boete

© Dumpert
BREUKELEN - De rechter heeft bepaald dat de binnenvaartschipper die vorig jaar met zijn vrachtschip op het Amsterdam-Rijnkanaal tegen een plezierbootje voer, een boete van 750 euro moet betalen.
De rechter neemt het de man kwalijk dat hij voor het ongeluk een aantal keren dicht langs de kant voer terwijl dat niet nodig was. De straf is met de boete lager uitgevallen dan het Openbaar Ministerie graag had willen zien. Die eiste een taakstraf van tachtig uur en een vaarverbod van een half jaar.

FILMPJE

De advocaat van de man vroeg om vrijspraak. De schipper zei namelijk dat hij het bootje niet had kunnen zien. Kort daarvoor had hij de stuurhut verlaagd omdat hij binnen enkele minuten de brug bij Breukelen moest passeren. Bovendien zou hij door het filmpje, dat rondging over het internet, langdurig zijn beschimpt. Met dat filmpje besloot de rechter geen rekening te houden.
De slachtoffers zeiden eerder al te hopen dat de man schuldig zou worden bevonden, maar hij verdiende geen straf. Volgens hen gaat het om een oudere, ervaren schipper die duidelijk nooit de bedoeling heeft gehad om het bootje te vernielen.

VERMORZELEN

De aanvaring vorig jaar september werd door een omstander op de wal gefilmd en via sociale media wijd verspreid. Te zien is hoe het containerschip het bootje tegen de kade duwt en dreigt te vermorzelen. Drie opvarenden weten zich in veiligheid te brengen door op de kant te springen.
Beroepsvereniging Schuttevaer vindt dat zo'n ongeluk evengoed niet had mogen gebeuren, zelfs al zat het bootje in de dode hoek. "Containerschepen zijn met alles uitgerust: een elektronische kaart, een radar, camera's in de zij", zei afdelingsvoorzitter Anné Middendorp er al eens over. "Maar let wel, u hoort mij niet zeggen dat het mij nooit zal overkomen."
Verslaggever Peter Huting blikte vanmorgen vooruit op het vonnis tegen de binnenvaartschipper

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.