Marinierskeuken Doorn dicht vanwege slechte hygiëne

© RTV Utrecht
DOORN - De keuken op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn is door de kazerneleiding per direct gesloten. Er is zoveel achterstallig onderhoud dat het onverantwoord is er nog langer eten klaar te maken voor de manschappen.
Volgens kazernecommandant René van de Burgt volgt het besluit op een recent bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de legerplaats. "Die gaven aan dat de keuken op zich nog wel voldeed, maar dat er wel aanpassingen gedaan moeten worden. We willen echter geen enkel risico lopen en daarom heb ik toen besloten de keuken helemaal te sluiten. We willen een nieuwe moderne keuken bouwen."

OUDE MEUK

De keuken is gebouwd in de jaren '50 en is op zijn zachtst gezegd ver over de houdbaarheidsdatum, vindt de kazernecommandant. "Er zitten scheurtjes in de vloer en het tegelwerk. De afzuigkappen zijn oud en het plafond is zeven meter hoog. Dat is niet meer goed schoon te maken. Met figuurlijke pleisters plakken kwamen we er volgens de NVWA nog wel mee weg, maar dat betekent uiteindelijk uitstel van eventuele gedwongen sluiting vanwege steeds strengere regelgeving. Ik kan op dit moment niet garanderen dat een verfsnipper van het plafond per ongeluk in de ketel valt. Daarom is sluiten beter. Dat is volledig een eigen besluit en absoluut niet opgelegd door de NVWA."

FOODTRUCKS

Slechts een klein deel van de circa 1800 manschappen eet 's avonds op de kazerne. De rest woont in de buurt en dineert thuis. Het wegvallen van de centrale keuken kan worden opgevangen door een tweede, wat kleiner, kookvertrek op het terrein te gebruiken. Toch overweegt Van de Burgt zo nu en dan foodstrucks toe te laten op zijn legerplaats. "Om toch iets extra's te bieden." Het duurt namelijk wel even voor de nieuwe grote keuken klaar is. De dure verbouwing moet aanbesteed en goedgekeurd worden door de legerleiding binnen het Ministerie van Defensie.

KANTINE WEER OPEN

Overigens kunnen de soldaten vanaf vandaag wel weer in de kantine terecht. Die was eerder wél op last van de NVWA gesloten. "We waren daar al bezig met een verbouwing en verkochten er verpakte snacks en broodjes. Dan krijg je een discussie met de NVWA die zegt dat er voedsel verkocht werd. Ik zag in verpakt eten geen enkel veiligheidsrisico, zij blijkbaar wel. Maar nu is de verbouwing klaar en kunnen de manschappen er gewoon weer terecht."

VERHUIZING

Van de Burgt wil niet zeggen of de kostbare verbouwing van de keuken op de kazerne een voorbode is op een kabinetsbesluit over de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen. Een discussie die al jaren loopt. "Dat is een politieke kwestie, maar feit is dat het nog minstens 7 jaar duurt voor het zover is. Ik ben er verantwoordelijk voor dat de kazerne voldoet aan alle wettelijke eisen. Dan is het niet raar te investeren in de legerplaats."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.