Rabobank wil geen voetbalclubs meer

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De Rabobank wil geen betaalde voetbalclubs als nieuwe klanten. Volgens de bank is er bij het betaald voetbal sprake van een verhoogd risico op witwassen, corruptie en fraude.
De bank in Utrecht neemt dit besluit op basis van onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) uit 2017. Volgens dit onderzoek is de voetbalsector kwetsbaar voor misbruik, waardoor banken risico lopen. Ook nemen veel banken geen maatregelen om te voorkomen dat cliënten die actief zijn in de sportsector bewust of onbewust meewerken aan witwassen of fraude.
De bank neemt geen voetbalclubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie meer aan als klant. Ook mogen medewerkers van de Rabobank geen bijbaan als bestuurder of commissaris bij een club uit het betaald voetbal meer aannemen.

REACTIE KNVB

De KNVB zegt overvallen te zijn door dit nieuws. "Wij hadden de zorg van de Rabobank graag op een andere wijze vernomen, zodat we hen onze activiteiten en vorderingen eerder konden toelichten," zeggen de bond en de divisies in een verklaring.
"Wij vinden het heel belangrijk dat we het voetbal in Nederland financieel gezond houden. Onze branche kent al een uitgebreid licentiesysteem. Verder breiden we ons beleid uit met maatregelen en eisen, waarvan bijvoorbeeld het 'know your owner-principe' al is ingevoerd."
Zo'n 80 procent van de clubs in het betaald voetbal is momenteel klant bij de Rabobank. Deze clubs mogen gewoon klant blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.