RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Elektrische kookplaat en warmtepomp maken opmars: 'In de keuken heeft omslag plaatsgevonden'

UTRECHT - De elektrische kookplaat is bezig aan een opmars. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische, constateert de in Utrecht gevestigde natuurbeschermings- en milieuorganisatie Natuur & Milieu na onderzoek.

De organisatie baseert zich op verkoopcijfers van de kookplaten. Onder 'elektrisch' vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

Ook de populariteit van de warmtepomp nam afgelopen jaar flink toe, ziet Natuur & Mileu. De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro's, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamer manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed ge´soleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

OMSLAG IN DE KEUKEN
"In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden", constateert Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. "Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming."

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -