RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eikenprocessierups zorgt aan het einde van de zomer nog stééds voor overlast

1/3
ELST/VEENENDAAL - Wie dacht dat de eikenprocessierups inmiddels haar wilde haren was verloren, heeft het mis. De rups zorgt aan het einde van de zomer nog altijd voor hinder. Zo ligt een fietspad tussen Elst en Veenendaal bezaaid met dode rupsennesten, tot grote ergernis van fietsers.

Een inwoner van Elst, die liever niet bij naam genoemd wil worden, fietst iedere dag via de Veenendaalsestraatweg naar Veenendaal en ziet het met lede ogen aan. Het fietspad ligt vol met nesten van de eikenprocessierups, die maar niet worden opgeruimd. "Het is toch schandalig? Ik word van het kastje naar de muur gestuurd, en ondertussen heeft iedereen last van die rupsen hier."

HARDE WINDVLAGEN EN REGENBUIEN
Het kan kloppen dat mensen nog overlast ervaren van de processierups, bevestigt dierplagenexpert Bastiaan Meerburg van de Wageningen Universiteit. "Tijdens harde windvlagen en regenbuien kunnen dit soort nesten uit de bomen waaien en op de grond belanden. Hier zitten nog altijd heel veel brandharen in, waar mensen en dieren, zoals honden, mee in contact kunnen komen. Het is dan ook belangrijk om bij dit soort nesten uit de buurt te blijven."

Nu zijn er vanzelfsprekend meer nesten, omdat er dit jaar veel overlast van de eikenprocessierups was, vertelt Meerburg. "Gemeenten hebben veel inspanningen verricht om nesten weg te zuigen, maar omdat er dit jaar zo'n grote plaag is geweest, zijn er ook heel veel nesten. Daarom is het in sommige gemeenten niet gelukt om de nesten weg te halen, of gemeenten hebben besloten: we laten ze hangen."

Toch is het wel belangrijk dat weggewaaide nesten alsnog worden weggehaald, aldus de expert. "Op het moment dat je zo'n gevallen nest ziet, meld het dan even bij je gemeente."

VEENENDAALSESTRAATWEG
In het geval van het fietspad bij de Veenendaalsestraatweg, verwijst de gemeente Rhenen naar de Provincie Utrecht, omdat het om een N-weg gaat. De provincie laat weten de nesten donderdag op te ruimen.

Dierenplaagexpert Bastiaan Meerburg legt uit hoe het kan dat de eikenprocessierups nog altijd voor overlast zorgt.
 De nesten van de eikenprocessierups op de Veenendaalsestraatweg. De nesten van de eikenprocessierups op de Veenendaalsestraatweg. | Foto: Ingezonden


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -