RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

900 jaar oude muur gevonden bij park Lepelenburg

1/3
UTRECHT - Bij park Lepelenburg in het centrum van Utrecht zijn resten van een middeleeuwse stadsmuur gevonden. Het gaat om tufstenen restanten van een muur die vanaf het jaar 1122 gebouwd is in een aarden wal. Archeologen troffen het aan tijdens graafwerkzaamheden.

De muur was bedoeld om Utrecht dat net stadsrechten had gekregen te beschermen voor een aanval van buitenaf. Om Utrecht werden in die tijd grachten gegraven. Het zand en de klei die hierbij vrijkwamen, werden opgeworpen als wal om de stad. Op strategische plekken werden diverse torens en vier stadspoorten van tufsteen gebouwd. Later werd daar geleidelijk de tufstenen muur aan toegevoegd.

De meeste tufstenen bouwwerken uit die tijd zijn in de eeuwen die volgden grondig gesloopt. "Dat wij zowaar een stukje hebben gevonden is heel bijzonder", zegt Annette Bakker, archeoloog van de gemeente. "Het is een cadeautje waar wij heel blij mee zijn."

Tekst gaat verder onder de foto.

 Omstanders bekijken de oude muur. Omstanders bekijken de oude muur. | Foto: RTV Utrecht / Hester Ramaker

In de dertiende en zestiende eeuw werd de oude stadsmuur vervangen door een veel hogere en zwaardere bakstenen variant. Het vulkanische tufsteen moest namelijk worden ge´mporteerd uit Duitsland en het baksteen kon lokaal worden geproduceerd. Bij de huidige werkzaamheden zijn ook een groot stuk 13e-eeuwse muur en een stuk pijler tevoorschijn gekomen waarop de bogen van de weergangen rustten.

Omdat de stadswallen en grachten om de binnenstad van Utrecht een rijksmonumentale status hebben, blijven de restanten van de muren behouden. De huidige vondsten worden uitvoerig gedocumenteerd en vervolgens worden de sleuven weer dichtgegooid. Zo kunnen archeologen over enkele decennia, wanneer de onderzoeksmethodes zijn doorontwikkeld, de archeologische schat verder onderzoeken.

 De muur is afkomstig uit 1122. De muur is afkomstig uit 1122. | Foto: RTV Utrecht / RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht