Utrechtse Fietsvierdaagse; op de fiets bekijken wat de provincie te bieden heeft

© Utrechtse Fietsvierdaagse
PROVINCIE UTRECHT - Vier dagen fietsen langs forten, kastelen en militair erfgoed. Morgen begint de Utrechtse Fietsvierdaagse. Deelnemers kunnen elke dag een fietstocht naar keuze maken, met routes van 20 of 60 kilometer of de RTV Utrecht route die 40 kilometer lang is.
Het idee voor de fietsvierdaagse kwam van Martin de Ruiter. Het viel hem op dat er veel evenementen zijn voor mountainbikers en racefietsers. "Eigenlijk is er heel weinig voor de grootste doelgroep die er is en dat zijn de recreatieve fietsers. Deze fietstocht is speciaal en alleen voor die fietsers. Racefietsers mogen ook niet mee doen en mountainbikers ook niet."
De routes die de komende dagen gereden worden gaan de hele provincie door. "Het is een provinciaal evenement. We doen veel fietsevenementen en vaak is start en finish in Utrecht, in de stad", zegt De Ruiter. "We hebben nu echt bewust gekozen, ook vanwege het enthousiasme van de gemeente Zeist, om als start- en finishlocatie Slot Zeist te nemen."

THEMA'S

Iedere dag staat een ander thema centraal. Op dag 1 is dat de Nieuwe Hollandsche Waterlinie en de bijbehorende forten in de provincie Utrecht. "De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Amsterdam tot een heel eind onder Houten. De bekende forten zijn er te vinden, zoals Fort Vechten en Fort Rhijnauwen. Maar heel veel mensen weten eigenlijk niet wat het nut is of was van die forten. Wij vinden het ontzettend leuk om de Nieuwe Hollandsche Waterlinie en de forten die daarbij horen eens in het daglicht te zetten."
Fort Vechten
Fort Vechten © Programma Nieuwe Hollandse Waterlinie
Dag 2, de vrijdag, gaat langs kastelen en buitenplaatsen in de regio. Niet alleen de bekende, zoals kasteel Amerongen of Huis Doorn, maar ook de onbekende plekken als landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen-Rijsenburg en het Leersumse landgoed Zuylestein zijn te zien. Normaal gesproken zijn die plekken niet open voor publiek, maar voor deze gelegenheid wel.
Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen © RTV Utrecht
Op zaterdag staat militair erfgoed op het programma. "We gaan dan richting vliegbasis Soesterberg", vertelt De Ruiter. "De start- en landingsbaan, waar je een groot deel van de zomer niet over mag fietsen is weer open en daar gaan we dus overheen. Het is daar een prachtig fietsgebied geworden." De route die dag gaat ook naar het Calamiteitenhospitaal bij het UMC Utrecht. Normaal gesproken is het speciale ziekenhuis niet toegankelijk voor publiek, maar zaterdag is er elk kwartier een rondleiding.
Vliegbasis Soesterberg
Vliegbasis Soesterberg © Utrechts Landschap
Op zondag gaan de fietstochten opnieuw langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Waar morgen de forten aan de zuidkant centraal staan, zijn op de vierde dag de forten in het noorden van de regio aan de beurt.
Het is de bedoeling dat mensen onderweg stoppen om de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. "Het hele concept is opgezet zodat mensen de hele afstand fietsen en we hebben ons best gedaan om er hele leuke routes van te maken. Maar de thema's hebben we niet voor niets verzonnen. We hopen dat mensen ook bij de forten, kastelen en buitenplaatsen gaan stoppen en daar rustig rondkijken. We hebben speciale dingen geregeld voor die dag, zoals rondleidingen. Mensen kunnen op plekken komen, waar dat normaal niet kan."

AANMELDEN

De organisatie verwacht zo'n 1500 deelnemers. In de voorinschrijving waren er al 800 aanmeldingen, maar mensen kunnen zich ook tijdens de vierdaagse nog inschrijven, ook voor elke dag afzonderlijk. Aanmelden kan via de site van de Utrechtse Fietsvierdaagse
Martin de Ruiter is te gast in Aan Tafel om te praten over de Utrechtse Fietsvierdaagse, deel 1
Martin de Ruiter is te gast in Aan Tafel om te praten over de Utrechtse Fietsvierdaagse, deel 2

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.