RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse Munt maakt speciaal Market Garden Vijfje

1/3
UTRECHT - De Utrechtse Munt maakte vanmorgen bekend hoe het ontwerp van het Market Garden Vijfje eruit komt te zien. De gouden munt wordt geslagen om 75 jaar Market Garden te herdenken.

Operatie Market Garden was een groot offensief aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Nederland werden in september 1944 duizenden parachutisten ingezet. Het plan was dat de luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden innemen. Grondtroepen vanuit België zouden via de bruggen snel kunnen doorstoten om de Duitse troepen te isoleren. Maar de tegenstand was te groot en de laatste brug over de Rijn bij Arnhem kon niet worden bevrijd. De operatie mislukte en een groot deel van Nederland moest tot 1945 wachten op de bevrijding.

INSPIRATIE

Tim Breukers is de ontwerper van het Market Garden Vijfje. Hij liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde batches en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken. De verschillende borduursteken paste hij toe in het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Zo staat op de achterkant een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is verbeeld met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorkant is ook gemaakt met borduursteken.

De herdenkingsmunt wordt over een maand geslagen door een veteraan van Market Garden, Les Fuller. Hij zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de eerste parachutisten die sprong boven bezet gebied. Tijdens een vuurgevecht raakte hij zwaargewond en viel hij in Duitse handen. Een Duitse legerarts redde zijn leven door zijn rechterarm te amputeren. Hij wordt tijdens het slaan van de munt geassisteerd door Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten.

De herdenkingsmunt wordt geslagen in een oplage van 50.000. Hij is verkrijgbaar bij de Munt in Utrecht en bij goudwisselkantoren. De munt, ter waarde van vijf euro, wordt voor verzamelaars in cassette geleverd, maar is wel een wettig betaalmiddel. Naast het vijfje, zijn er ook andere uitgaven om Market Garden te herdenken, zoals een gouden tientje.

De Munt maakte een documentaire met o.a. Les Fuller. Hier is een fragment te zien.


Verslaggever Richard Grootbod deed alvast verslag.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht