RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

FIOD rolt crimineel netwerk op

1/2
UTRECHT - De FIOD heeft een groot netwerk van drugs-, wapen- en anabolenhandelaren blootgelegd. Dat bevestigt de dienst na berichtgeving in het AD. Zes mensen zijn aangehouden. Ze komen uit Utrecht, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

De hoofdverdachten zijn een 66-jarige man uit Hillegom en een 61-jarige man uit Hoek van Holland. Ze zijn bestuurders van een bedrijf dat volgens de FIOD financiŽle diensten verleende aan ten minste tien criminelen die handelden in drugs, wapens en anabolen.

SPOOKWONINGEN
Volgens directeur opsporing van de FIOD Bert Langerak zouden de zestigers onder meer spookwoningen hebben geleverd waar onderwereldfiguren konden onderduiken. "Ook regelden ze auto's voor criminelen via leasecontracten, vervalsten ze werkgeversverklaringen, bankafschriften en loonstroken."

De FIOD vermoedt dat de mannen in enkele jaren tijd 1,4 miljoen euro hebben witgewassen. Er is tot nu toe beslag gelegd op 450.000 euro aan contant geld en banktegoeden en voor meer dan een miljoen euro aan xtc, anabolen en geneesmiddelen in beslag genomen.

ONDERWERELD
"In dit FIOD-onderzoek zie je heel sterk de vermenging tussen de boven- en de onderwereld. En dat zie je steeds meer", zegt Langerak. "De criminelen verdienen op dit moment heel veel geld en dat moet uiteindelijk witgewassen worden. Daarvoor gebruiken ze 'facilitators', ook wel eens 'brokers' genoemd. En we zien ook dat het systeem zich langzaam verstevigt, omdat het geld weer wordt geÔnvesteerd in onze economie, dus dat ze het logistieke en financiŽle systeem weer sterker maken."

SPEERPUNT
"Het traceren van het geld wordt dan ook lastiger", vervolgt Langerak. "Daarom is het ook belangrijk om te gaan samenwerken, en daar zie je een link met bijvoorbeeld het nationaal plan witwassen dat recent door de ministers van financiŽn en justitie is gelanceerd. Als je dit echt wil aanpakken moet je echt samenwerken. Dat geldt niet alleen voor FIOD en politie, maar ook voor private partijen en internationaal."

FIOD-directeur opsporing Bert Langerak


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -