RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeenten hopen op steun provincie in strijd tegen verhoging maximumsnelheid A2

STICHTSE VECHT - Liefhebbers van doorrijden op snelweg kijken er naar uit, maar de omliggende gemeenten vinden het een crime. Het rijk wil dat auto's ook overdag 130 kilometer per uur mogen rijden op de A2 tussen Maarssen en Amsterdam en op hetzelfde traject de andere kant op. En dat besluit zit eraan te komen.

Er mag al 130 kilometer per uur worden gereden op de 5-baans snelweg, maar alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur. Deze zomer is er stiller asfalt op delen van de weg gekomen, en dat was voor het rijk de voorwaarde om de snelheid ook overdag te kunnen verhogen. Die werkzaamheden zijn begin volgende maand klaar.

Daar zijn gemeenten als Stichtse Vecht en De Ronde Venen het absoluut niet mee eens. "Het heeft meer nadelen dan voordelen", zegt Esther Deerenberg van de gemeente De Ronde Venen. "De gezondheid van mensen gaat er niet op vooruit, de uitstoot neemt namelijk toe. Een ander nadeel is het klimaat; we zijn met omliggende gemeenten ook bezig onze klimaatdoelstellingen te halen, met de regio en met Nederland. Dit draagt daar niet aan bij. En het is nadelig voor de natuur."

LOBBY
Het is de vraag hoe groot de kans van slagen van het protest is. Tegen de nachtelijke verhoging is ook veel geageerd, maar dat is zonder resultaat geweest. Beide gemeenten hebben hun hoop gevestigd op een succesvolle lobby. Deerenberg: "We hebben een brief gestuurd naar de provincie samen met Stichtse Vecht, en we hopen dat de provincie zich bij ons aansluit."

Het wachten is op een verkeersbesluit van de landelijke overheid. Daar kan vervolgens nog bezwaar op worden gemaakt. Maar eigenlijk willen de gemeenten dat het besluit er helemaal niet komt. Deerenberg hoopt dat samen met de provincie voor elkaar te krijgen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -