RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Warmer klimaat zorgt voor nieuwe planten in Utrechtse bermen

1/2
UTRECHT - Klimaatverandering en droogte zorgen voor veel verandering in de natuur. Daarom schakelen onderzoeksinstituut Floron en De Vlinderstichting hulp in van burgers. Door het project 'Mijn Berm Bloeit!' kan iedereen de wilde planten in de berm in kaart brengen.

Het doel is om meer te leren over de effecten van droogte en klimaatverandering op wilde planten. Daarnaast willen Floron en De Vlinderstichting diversiteit stimuleren. Zo kunnen bloemrijke bermen de bijen en vlinders helpen.

KLIMAATVERANDERING
Het steeds warmere klimaat zorgt voor nieuwe planten in de Utrechtse bermen. Meer planten uit Zuid-Europa voelen zich hier thuis. "Zandweegbree is zo'n typisch voorbeeld", vertelt Sascha van der Meer van Floron. "Het is een zuidelijke soort die zich hier heeft gevestigd en zich gaat verspreiden."

Deze zuidelijke planten vormen volgens Floron geen bedreiging. "Bij exoten denken we vaak aan woekerplanten zoals de Japanse duizendknoop", vertelt Van der Meer. "Maar deze planten komen niet uit een ander wereld deel, ze komen door stukje bij beetje op te schuiven."

Ook de droogte van de laatste tijd heeft invloed op de wilde planten. "Grassen kunnen slecht tegen droogte en kruiden profiteren daarvan", legt Van der Meer uit. "De droogte heeft er zo voor gezorgd dat bermen bloemrijker zijn geworden."

TELLEN
Om de veranderingen in het plantenrijk in kaart te brengen werkt Floron samen met De Vlinderstichting. "We willen de bloemrijkheid van bermen in kaart brengen", vertelt Van der Meer. "Dat doen we ook om te weten wat het nectar-aanbod is voor vlinders en bijen."

Daarom hopen de organisaties dat iedereen planten wil tellen, zoals nu ook al gebeurt tijdens een vogel- of vlindertelling. "Als we zien dat er ergens weinig bloemen zijn, dan kunnen we die gemeente stimuleren om stappen te zetten", legt Van der Meer uit. "Dan kunnen we bijen, vlinders en zweefvliegen een handje helpen."

"We willen de bloemrijkheid van bermen in kaart brengen"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -