Lopik wil toch geen verontreinigd slib uit Amsterdam: "Boeren hadden slapeloze nachten"

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
LOPIK - De gemeente Lopik gaat toch geen verontreinigd slib uit Amsterdam opslaan. Waternet had dit eerder gevraagd, waarop de gemeente liet weten positief tegenover het verzoek te staan. Lopik zegt nu na "zorgvuldig onderzoek" te hebben besloten om niet mee te werken.
Amsterdam kan het slib zelf niet verwerken omdat daar vier van de zes verbrandingsovens van het Afval Energiebedrijf (AEB) stilliggen. Door mismanagement was er geen geld gestoken in noodzakelijk onderhoud. Dat betekent niet alleen dat er veel minder huis- en bedrijfsafval kan worden verbrand, maar ook dat slib niet meer kan worden verwerkt.

MAXIMUM

Het verontreinigde slib is van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en is afkomstig van gezuiverd rioolwater. Omdat door de situatie in Amsterdam nu ook alle andere verwerkingsbedrijven in het land aan hun maximumcapaciteit zitten, is Waternet op zoek naar een plek waar het slib tijdelijk terecht kan.
Waternet had daarom aan Lopik gevraagd of het slib tijdelijk kon worden opgeslagen in het voormalige baggerdepot bij Cabauw. Dit depot werd al langere tijd niet meer gebruikt.

DUIDELIJK

Wethouder Gerrit Spelt zegt tegen RTV Utrecht dat het onderzoek nu duidelijk is: "Uiteindelijk blijkt dat de risico's op bodemverontreiniging te groot zijn om hier ja tegen te zeggen." De bodem van het depot was niet waterdicht genoeg, wat wel een voorwaarde is om het slib veilig op te slaan.
Ook zegt Spelt dat het nieuws over de mogelijke opslag tot onrust in de omgeving leidde. "We hadden te maken met omliggende boeren die echt slapeloze nachten hebben gehad," zegt hij.
"Achteraf zou je kunnen zeggen: had eerder nee gezegd," geeft Spelt aan. "Maar we hebben er echt serieus naar willen kijken en niet alleen op basis van vermoedens willen handelen." Want ook de wethouder ziet in dat de nood aan Amsterdamse zijde hoog is. Het is niet bekend waar het slib nu naartoe gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.