Klokken Bonaventura mogen overdag blijven klinken

© RTV Utrecht
WOERDEN - De klokken van de Woerdense Bonaventurakerk blijven 's avonds en overdag gewoon klinken. De gemeente vroeg bewoners of ze er last van hadden en er is tot dusver nog geen enkel bezwaar in de brievenbus van het gemeentehuis beland. 's Nachts moeten de klokken wel stilgezet worden, omdat het geluid harder is dan officieel mag.
Voor het bestuur van parochie Pax Christi, eigenaar van de kerk, is dat goed nieuws. Ze hoeven nu niet het complete uurwerk het zwijgen op te leggen. Toch moeten er wel kosten worden gemaakt om de klokken na middernacht niet meer te laten slaan. De ombouw van de installatie kost enkele weken.
ÉÉN KLACHT
De discussie over de klokken, die al 126 jaar te horen zijn, begon toen één inwoner de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) tegen het licht hield en anoniem z'n beklag deed. In de verordening staat dat de geluidsoverlast in het centrum niet boven een bepaald niveau mag komen. De zware klokken overschrijden die grenzen, zo is de centrumbewoner van mening.
Verschillende partijen in de raad zijn niet blij met het besluit van het college. Lokale partij Inwonersbelangen wil nog dit weekend een brief op poten schrijven aan het stadsbestuur. "Het is raar dat het onderzoek naar de geluidsoverlast nog loopt, maar dat er nu al zo'n rigoureuze maatregel genomen wordt. De APV moet gewoon iets worden aangepast. In Utrecht hoor je niemand over de kerkklokken klagen en daar staan er heel wat meer als hier. Ik hoop dat het geen onomkeerbare beslissing wordt. De klokken horen bij Woerden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.